Insatschef Michael Claesson (t v) och Michael Malm från totalförsvarsavdelningen under försvarsmaktens digitala pressträff på torsdagen.
Insatschef Michael Claesson (t v) och Michael Malm från totalförsvarsavdelningen under försvarsmaktens digitala pressträff på torsdagen. - Foto: TT

"Väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas"

Ett väpnat angrepp på Sverige kan inte uteslutas, enligt Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.Ryssland uttrycker fortfarande hot mot stater som stöttar Ukraina i kriget, säger han vid myndighetens veckoliga pressträff om säkerhetsutvecklingen.


Hans budskap är att risken har ökat för att landet utsätts för ryska påverkanskampanjer i syfte att påverka beslut här.

— Att skrämma och hota är en del av ryska strategin.

Michael Claesson, som bär generallöjtnants grad, manar människor att hålla sig informerade och vara källkritiska när de tar del av nyheter och information, särskilt i sociala medier.

Sverige har fortsatt höjd militär beredskap och visar synlighet i luften, på marken och till sjöss.

— Drygt tre veckor in i kriget ser vi inga förändringar vad gäller Rysslands intention. Målet är fortfarande att ta Ukraina med våld och vi talar fortsatt om en fullskalig invasion, säger Michael Claesson.

Samma hotnivå

— Det är oklart när och om kriget kommer att avslutas, men en sak är säker. Vi kommer att behöva ställa in oss på att det här en säkerhetspolitisk situation som blir långvarig.

Även om Ryssland koncentrerat en stor del av sin stridsapparat till Ukraina har man fortfarande kapacitet kvar i Östersjöområdet.

— Det säkerhetsläge som vi befinner oss i innebär att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Här vill jag vara tydlig: Försvarsmakten har i dag ett operativt lugn och vi har beredskap och förmåga att möta alla typer av händelseutveckling, säger Michael Claesson men understryker att hotnivån inte har ökat sedan förra veckan.

Lång sikt

Han bedömer att det här tillspetsade och mer hotfulla säkerhetsläget är något Sverige får leva med i flera år.

— Det finns några aspekter att fundera på långsiktigt. Dels handlar det om på vilket sätt den ryska regimen kommer ut ur den här konflikten, dels gäller det att behålla en bottenplatta av handlingsfrihet. Alldeles oavsett hur man uppfattar situationen i kopplad till konflikten i Ukraina ska vi inte göra om samma misstag som efter kalla kriget och utropa den eviga freden.

— Vi ska flexibelt kunna gå och ner i olika försvarsstrukturer och behålla handlingsfriheten nationellt genom att också ha ett starkt totalförsvar i botten, säger Michael Claesson.

Plikten kallar

Michael Malm på Försvarsmaktens totalförsvarsavdelning vittnar om att många har frågor kring totalförsvarsplikten. Den omfattar alla bosatta i Sverige mellan 16 och 70 år oavsett medborgarskap, påminner han:

— Det är hela den svenska befolkningens angelägenhet.

En del av totalförsvarsplikten är värnplikten. I den aktuella kullen född 2004 ingår cirka 106 000 personer varav runt 19 000 kallas till mönstring. Av dem får 6 000–8 000 militär utbildning, enligt Michael Malm som inte kan säga om andelen utbildade kommer att ligga på samma nivå i kommande kullar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!