- Foto: SVT och Johan Nilsson/TT

Yasin vill frias från förberedelse till kidnappning – överklagar till HD

Den Encrotelefon han hade kan inte ses som ett hjälpmedel vid en kidnappning. Det hävdar rapartisten Yasin Mahamoud som nu överklagar till Högsta domstolen och vill frikännas från den fällande domen om förberedelse till människorov av musikerkollegan Einár våren 2020.


I februari i år kom Svea hovrätts dom mot Yasin Mahamoud om tio månaders fängelse för förberedelse till människorov.

Det hela rör händelser i april 2020, som slutade med att den numer avlidne rapartisten Nils "Einár" Grönberg kidnappades. En tid innan hade ett "misslyckat" kidnappningsförsök gjorts, där Mahamoud dömts för inblandning. Han ska enligt domen på uppdrag av en man inom det kriminella Vårbynätverket försökt locka fram Einár under förespegling att de skulle ha ett musikaliskt samarbete.

Kidnappningen av Einár – kontakt via Encro

Kontakten med Vårbymannen skedde med hjälp av en krypterad Encrochat-telefon och Yasin Mahamoud har erkänt att han använt en sådan. Däremot har han hela tiden nekat till brott.

I den överklagan som hans advokat Frida Wallin i dagarna skickat till Högsta domstolen argumenterar hon för att användning av en Encrotelefon inte kan motsvara kravet på att hennes klient måste ha "tagit befattning" med ett föremål som "är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid brott" för att han ska kunna fällas för brott. Därför ska han frias, hävdar försvaret.

Yasin vill frias – överklagar till HD

Hon hänvisar bland annat till en tidigare HD-dom som säger att det måste finnas ett tydligt samband mellan hjälpmedlet och genomförandet av det planerade brottet, samt till en hovrättsdom från förra hösten som underkänner just en Encrotelefon som den här typen av hjälpmedel.

"I det nu aktuella fallet kan inte telefonen i sig användas för att genomföra ett människorov", skriver Wallin.

För att HD ska ta upp målet krävs prövningstillstånd, vilket generellt bara ges om det behövs vägledning i den aktuella frågan. Och det gör det, hävdar Frida Wallin. Eftersom domar baserade på innehåll i krypterade tjänster som Encrochat, Anom, Sky och Ghost är en ganska ny företeelse så kan man enligt advokaten förvänta sig många mål där den här frågan tas upp och spretiga slutsatser så länge inte HD sätter ned foten.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.