Två anställda dog i attacken i Malmö.
Två anställda dog i attacken i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/TT

Prästen efter skolattacken i Malmö: "Det påverkar oss alla"

Flera kyrkor i Malmö håller öppet efter skolattacken på måndagskvällen då två kvinnor dödades. En 18-årig elev misstänks för morden.
– Det är fruktansvärt. Det enda vi kan göra nu är att jobba tillsammans och försöka stötta varandra, säger prästen Karin Pråmell.


Fakta: Skoldåd i Sverige

Trollhättan den 22 oktober 2015

En 17-årig elev, en 42-årig lärare och en 20-årig elevassistent föll offer för attackerna. Den 21-årige gärningsmannen sköts av polis och avled senare på sjukhuset.

Varberg den 28 januari 2021

En man i 30-årsåldern tar sig in på en gymnasieskola i Varberg beväpnad med kniv och yxa. En 17-årig elev blev skadad i handen vid händelsen. Gärningsmannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Eslöv den 19 augusti 2021

Iförd stridskläder, skelettmask och hjälm går en 15-årig pojke till knivattack mot en lärare på sin skola. Pojken döms för mordförsök och fyra fall av grovt olaga hot.

Kristianstad den 10 januari 2022

En elev på skolan skadas svårt och en lärare i 50-årsåldern blir lindrigt skadad. En 16-årig pojke sitter häktad misstänkt för knivattacken.

Malmö den 21 mars 2022

Två kvinnor dödas på en skola i centrala Malmö. En 18-årig elev grips på platsen och anhålls senare.

Det var strax efter klockan 17 på måndagskvällen som polis larmades om att det skett ett grovt brott på Malmö latinskola.

En patrull var snabbt på plats och kunde gripa den misstänkte gärningsmannen, en 18-årig elev, som senare anhölls under natten. 18-åringen ska ha varit beväpnad med tillhyggen, men inga skjutvapen. Läs mer här.

Två kvinnor dödade på Malmö latinskola

Senare under måndagskvällen bekräftade polisen att två anställda vid skolan, två kvinnor i 50-årsåldern, skadats och förts till sjukhus med ambulans. Men deras liv gick inte att rädda.

Prästen om skolattacken: "Påverkar oss alla"

Sankt Pauli kyrka, som ligger inte långt från Malmö Latinskola, öppnade vid klockan 21 på kvällen efter en förfrågan från elevhälsan på skolan, berättar Karin Pråmell som är präst i kyrkan.

Sankt Pauli fortsätter att ha öppet under tisdagen. Även Sankt Petri och Sankt Johannes har öppet och personal på plats för dem som behöver. Dådet påverkar inte bara en skola utan hela staden.

— Vi tänker att vi behöver ha det, för i dag har vi mycket vi behöver ta hand om tillsammans med skolan och staden överhuvudtaget. Det påverkar oss alla att det här kan hända mitt ibland oss.

Pråmell var själv i kyrkan på måndagskvällen och har svårt att ta in det som hände bara några hundra meter därifrån.

— Det är fruktansvärt. Det är svårt att ta in. Det enda vi kan göra nu är att jobba tillsammans och försöka stötta varandra.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!