Fakta om fästingarten vanlig fästing som står för 95% av alla angrepp på människor i Sverige.
Fakta om fästingarten vanlig fästing som står för 95% av alla angrepp på människor i Sverige. - Foto: TT

Fästingarna har vaknat

Den senaste tidens varma dagar har gjort att fästingarna redan nu är aktiva. De har dessutom blivit fler – och de har kommit allt närmare oss människor.


Fästingar

Fästingsäsongen pågår från början av mars till november.

Fästingar lever ett stillsamt liv. Helst sitter de på ett grässtrå och väntar på att ett värddjur ska passera.

Fästingen äter två till tre mål under sitt liv. Hanen äter bara två gånger, som larv och som nymf. Honan äter även som vuxen så att hon får energi till att utveckla sina ägg.

Fästingar kan vara bärare av tjugotalet olika sjukdomar. Vanligast är borrelia och TBE.

Om du får en fästing ska du plocka bort den så snart som möjligt med en pincett. Dra rakt ut och tvätta gärna bettet med sårsprit.

En fästing kan bli minst ett par år gammal.

Källa: Södertörns högskola

Det har varit ovanligt varmt, ovanligt länge, för att vara mars månad i Sverige. Det gynnar fästingarna. Det räcker med en dagstemperatur på fem plusgrader för att de ska börja röra på sig. Att nätterna varit kalla hindrar dem inte:

— Det räcker med att det är varmt en enstaka dag för att fästingarna ska bli aktiva. Är det kallt på natten har de bara en längre startsträcka på morgonen när de ska klättra upp på ett grässtrå, säger Patrik Dinnétz, lektor i biologi vid Södertörns högskola, som forskare i fästingar och fästingburna sjukdomar.

Blir allt fler

Det räcker alltså med en enda varm dag för att fästingarna ska kvickna till. När det varit varmt flera dagar i rad blir de fort aktiva. Det gäller i alla områden utan snötäcke i Sverige.

— Fästingarna finns jämnt utspridda i hela Sverige, bortsett från fjällområdet. Men de är färre i de norra delarna av landet.

Fästingarna är nu aktiva i stora delar av landet. Arkivbild.

Fästingarna blir också allt fler i Sverige.

— I och med att de har ökat i antal har de också brett ut sig allt mer och kommit närmare oss människor. Men det här är en process som går ganska långsamt.

Innebär det att man måste se upp även i stan? Nej, menar Patrik Dinnétz.

Liten risk

— De är fortfarande allra vanligast i skogen. De trivs inte på öppna gräsmattor i parker, till exempel. Det är för torrt för dem. Däremot kan de förstås finnas i skuggiga buskage i städer också, säger han.

Risken att bli biten av en fästing är liten så här års. Detta eftersom vi fortfarande är ganska påpälsade när vi är ute. Just kläder är det bästa sättet att skydda sig.

— Undvik päls, fleece och flanell. Fästingar får bättre grepp i dem. Silkiga, glatta tyger blir för halkiga för dem, säger Patrik Dinnétz.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.