Rysk propaganda finns att tillgå på Spotify.
Rysk propaganda finns att tillgå på Spotify. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Pavel Golovkin/AP/TT

Rysk propaganda spreds på Spotify – direkt från Mariupol

Rysk propaganda, som bland annat säger att det inte pågår något krig mot Ukraina och att ukrainska soldater använder civila som mänskliga sköldar, spreds på Spotify, avslöjar Dagens PS. Spotify har nu tagit bort innehållet.


Det var i början av mars som Spotify, efter en massiv kritikstorm, till slut valde att stänga sitt kontor i Ryssland och ta bort innehåll från rysk statsmedia från plattformen. 

”Vårt team har granskat tusentals podcastavsnitt sedan krigets början och har begränsat möjligheten att hitta till podcasts som ägs och drivs av medier knutna till den ryska staten, skrev företaget till DN då, och fortsatte vidare:

"Tidigare i veckan tog vi ytterligare ett steg då vi tog bort allt innehåll från RT och Sputnik från Spotify i EU och andra marknader”.

Avslöjandet: Spotify spred rysk propaganda

Men i en granskning av Dagens PS framgår nu att Spotify fortsatt tillhandahöll innehåll som är att betrakta som rysk propaganda – ibland med direkta kopplingar till regimen – fram till igår.

Bland annat fanns en ryskspråkig podcast, vilken bedrivs av "Institutet för Internationell Forskning" och som lyder under det ryska utrikesdepartementet och därmed utrikesminister Sergej Lavrov, att tillgå på Spotify

I ett avsnitt av podcasten, som publicerades på Spotify den 10 mars och som nu är borttaget, hävdar statsanställda forskare och regimvänliga experter att det inte ens pågår något krig mot Ukraina, utan endast mot Ukrainas påstådda "nynazistiska" ledning, rapporterar Dagens PS.

Podcasten: "Min beundran för Putin..."

Det slutar heller inte där, enligt Dagens PS. Även andra medier, med tydliga kopplingar till den ryska regimen, tilläts fortsatt att publicera material på Spotify: däribland statsägda RIA Novosti och Komosolskava Pravda.

I det senare fallet uppger journalisten Vladlen Tatarsky, som ska vara i det belägrade Mariupol tillsammans med ryska trupper, följande i ett podcastavsnitt som släpptes i mitten av mars och som nu plockats ned:

– Denazifiering och demilitarisering räcker inte! Kolla på Tyskland efter första världskriget. De kom bara tillbaka och det blev efter 20 år andra världskriget. Vi vill bespara våra barn sådana problem!

Även Nikolaj Starikov, en betydande figur inom extremhögern, kan publicera podcastavsnitt på Spotify. Han hävdar, i ett avsnitt som fått titeln "Operation Z: Avnazifiera till det bittra slutet", att Ukraina har atombomber och att ukrainska soldater använder civilbefolkningen som mänskliga sköldar under striderna.

Dessutom uttrycker Starikov hur hans lojalitet gentemot president Vladimir Putin förstärkts sedan invasionen.

– Min beundran för Putin har höjts ytterligare ett antal nivåer, säger han, enligt Dagens PS

Spotify tar bort innehållet med rysk propaganda

Efter det att Dagens PS publicerat granskningen tog Spotify bort innehållet, vilket Dagens Industri var först att rapportera om.

"Spotify har granskat poddarna i fråga och beslutat att ta ned dem från plattformen med hänvisning till bolagets innehållspolicy", skriver en talesperson på Spotify till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!