Billy Fagerström dömdes för mordet på Tova Moberg.
Billy Fagerström dömdes för mordet på Tova Moberg. - Foto: Privat

Varningar och permissioner – så lever Billy Fagerström i fängelset

Billy Fagerström dömdes för mordet på 19-åriga Tova Moberg och har sedan dess avtjänat det livstidsstraff som både tingsrätten och hovrätten utdömde. Men hur har hans tid i fängelse egentligen sett ut? Nyheter24 reder ut varningarna, permissionerna – och den stoppade brevväxlingen.


Det var i maj 2017 som 19-åriga Tova Moberg hittades brutalt ihjälslagen i en sjö utanför Hudiksvall. 

Kort därpå riktades misstankar mot hennes då 23-årige expojkvän Billy Fagerström som senare dömdes till livstids fängelse för mordet – som föregicks av flera års psykisk och fysisk misshandel. Läs mer om domen här.

Foto: Mats Andersson/TT

Billy Fagerström idag – får varningar i fängelset

Billy Fagerström har, sedan morddomen, varit intagen på både Hall och Kumla och tiden i fängelse har kantats av flera varningar.

I november 2018 delade Kriminalvården ut en varning till Fagerström som gällde skadegörelse. Han hade då gjort sönder en t-shirt och en långärmad tröja som tillhörde Kriminalvården.

Senare begärde Fagerström, enligt dokument från Kriminalvården som Nyheter24 tagit del av, att varningen skulle omprövas och uppgav i ett brev att han gjort sönder åtminstone t-shirten på grund av "kraftig värmeutveckling" på anstalten. 

Billy Fagerström överklagade varningen. Foto: Skärmavbild/Kriminalvården

Men varningen kvarstod och under våren 2021 fick den dömde mördaren ännu en varning. 

Detta efter att han lämnat ett urinprov som visat positivt för ritalinsyra, vilket produceras i kroppen när man tagit det narkotikaklassade läkemedlet metylfenidat – ett preparat som anstalten inte föreskrivit för Fagerström.

Han menade på att personalen av misstag delat ut fel medicin till honom.

– Jag råkade ta fel medicin, det var inte min avsikt, sade Fagerström i ett förhör som Kriminalvården återgivit i dokument som Nyheter24 tagit del av. 

Myndigheten fann dock inte att några sådana misstag ägt rum och mördaren fick därför en varning.

Billy Fagerström har fått permission från anstalten

Utöver varningarna har Billy Fagerström också tilldelats flera permissioner genom åren. I januari 2020 beviljade Kriminalvården en bevakad lufthålspermission. 

I beslutsdokumentet framgår att han då angett att han ville "inhandla bland annat hygienartiklar och en bok", samt "äta mat".

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Även i september 2022 beviljades Fagerström en bevakad permission. I den ansökan han då upprättade uppgav han att han ville "äta mat, göra diverse inköp och fotografera sig". 

Billy Fagerström: "Helt oprovocerat"

I november 2018 ska Kriminalvården dessutom ha stoppat Billy Fagerströms brevväxling med kvinnor då man ansåg att sådan kommunikation var "olämplig" med tanke på domen mot honom.

Det fick Fagerström att anmäla myndigheten till Justitieombudsmannen.

"Så mina inkommande brev från kvinnliga bekanta blir stoppade trots att dem ej har något olagligt innehåll. Detta skedde helt oprovocerat i dag", skrev han då, enligt Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.