Leif GW Persson kommenterar dubbelmordet på Malmö latinskola.
Leif GW Persson kommenterar dubbelmordet på Malmö latinskola. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Johan Nilsson/TT

Leif GW Persson om mordmisstänkte 18-åringen: "Enstöring"

En 18-årig elev misstänks för mord på två lärare vid Malmö latinskola. Nu kommenterar kriminologen Leif GW Persson dådet – och uppgifterna som framkommit om den misstänkte.
– Det är säkert något som legat och gnagt i huvudet på honom, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.


Det var för en vecka sedan som två lärare dödades på Malmö latinskola. Bara minuter efter dådet greps en 18-årig man, som också var elev på skolan, misstänkt för morden.

Under förra veckan häktades 18-åringen på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord. Här kan du läsa vad vi vet om hans liv innan dådet.

Leif GW Persson om 18-åringen: "En enstöring"

I TV4:s Nyhetsmorgon kommenterar nu kriminologen Leif GW Persson morden på Malmö latinskola och den bild som sakta men säkert målas upp av den misstänkte gärningsmannen.

– Det verkar vara en enstöring. Hans advokat säger att han mår rejält uselt och det tror jag att han gjort ganska länge. Han tycks vara ångestfylld och tycks vara långt ifrån obegåvad, men han är ensam och isolerad. Så det är en ganska klassisk bild, säger Persson i programmet.

Det faktum att den unge mannen tycks ha tagit med sig mordvapnen, vilket tros ha varit en yxa, en hammare och en kniv, pekar på att han till viss del planerat dådet, menar kriminologen.

– Så viss planering har föregått det här, men det är säkert något som legat och gnagt i huvudet på honom och sedan kanske den impulsen kommer, den där droppen som får bägaren att rinna över, och så gör han det här.

Leif GW Persson: "Går rakt in i hjärtat"

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur 18-åringen, under förra året, skickade ett personligt brev till Trelleborgs kommun i samband med att han sökte sommarjobb. Han uttryckte då en önskan om att själv bli lärare.

”Jag vill gärna jobba som lärare när jag blir stor, vilket just präglas mycket av att kunna kommunicera med andra samt pedagogik, vilket också intresserar mig stort”, skrev han då, enligt SvD.

Brevet tas upp i TV4:s Nyhetsmorgon och Leif GW Persson beskriver hur det var "jobbigt" att läsa brevet.

– Det är ett sånt där brev som går in i hjärtat, konstaterar han i programmet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!