"Jag vill gärna jobba som lärare när jag blir stor", skriver den misstänkte gärningsmannen i en jobbansökan.
"Jag vill gärna jobba som lärare när jag blir stor", skriver den misstänkte gärningsmannen i en jobbansökan. - Foto: Johan Nilsson/TT

Skolattacken i Malmö – den misstänkte 18-åringen ville bli lärare

18-åringen är just nu häktad för mordet på de två lärarna på Malmö latinskola. "Jag vill gärna jobba som lärare när jag blir stor", skriver den misstänkte gärningsmannen i en jobbansökan från i fjol, som SvD har tagit del av.


Klockan 17:12 den 21 mars larmades polisen om pågående våld på Malmö latinskola. Tio minuter senare hade den misstänkte 18-årige gärningsmannen gripits. De skadade, två kvinnliga lärare i 50-årsåldern, fördes till sjukhus. Men deras liv gick inte att rädda. 

18-åringen, som själv var elev på den aktuella skolan, har erkänt att han dödade de två lärarna. På onsdagen häktades han.

18-åringens advokat: Fanns en "triggerpunkt" innan skoldådet i Malmö

Hans advokat Anders Elison har uppgett att det fanns en “triggerpunkt” som kan ha utlöst agerandet, något som ska ha skett i närtid innan dådet, och som ska vara en del av motivet. 

Anders Elison uppger till SvD att det inte verkar finnas någon koppling till de tidigare skolattentaten, och det verkar inte heller finnas något ideologiskt motiv bakom. 

18-åringen är hemmahörande i Trelleborg, har varit aktiv i kampsport, gillar träning, musik och teckning. Här kan du läsa mer om vad vi vet om den misstänkte gärningsmannen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkte gärningsmannen i Malmö ville bli lärare

Inför förra sommaren uttryckte tonåringen att han hade ett hopp att arbeta inom skolan i framtiden. Det visar ett personligt brev som SvD har begärt ut, vid en ansökan om sommarjobb vid Trelleborgs kommun 2021. 

”Jag vill gärna jobba som lärare när jag blir stor, vilket just präglas mycket av att kunna kommunicera med andra samt pedagogik, vilket också intresserar mig stort”, skriver 18-åringen i det personliga brevet. 

Advokaten Elison kan inte kommentera brevet då han inte har sett det. Till SvD säger han att det inte hittills har framkommit något som skulle tyda på särskilt agg mot lärare. 

Misstänkte gärningsmannen i skolattacken hade praktik på förskola 

”Att träffa nya personer kan vara intressant eftersom att det dels av högsta grad är trevligt och tillfredsställande, men också utvecklar kommunikationsförmågan”, skriver 18-åringen vidare i brevet. 

Han refererar även till praktikplatser han haft i högstadiet; på en förskola samt vid ett äldreboende. 

I sitt personliga brev skriver han att han gillar fysiskt arbete, och har hjälpt folk att flytta. Något som han menar är fysiskt präglat och stimulerar kroppens hälsa samt mentalitet. 

Den nu häktade 18-åringen avslutar brevet med att skriva att han var öppen för uppgifter och aktiviteter som ”innefattar samarbete, kommunikation och grupptänkande för en godare chans att integrera med andra, finna nya kontakter och ta del i vårt samhälle där dessa kriterier är marginella”, rapporterar Svenska Dagbladet. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!