Skoldådet i Malmö – det här vet vi om den misstänkte 18-åringen
Under onsdagen häktades 18-åringen på sannolika skäl misstänkt för dådet. - Foto: Johan Nilsson/TT

Skolattacken i Malmö – det här vet vi om den misstänkte 18-åringen

Två lärare på Malmö latinskola dödades på måndagskvällen, något som har skakat hela Sverige. Detta är vad vi hittills vet om den misstänkte 18-årige gärningsmannen, och hans liv innan dådet.


Klockan 17:12 den 21 mars 2022 larmades polisen om pågående våld på Malmö latinskola. Tio minuter senare hade den misstänkte 18-årige gärningsmannen gripits. De skadade, två kvinnliga lärare i 50-årsåldern, fördes till sjukhus. Men deras liv gick inte att rädda.

På onsdagen häktades den 18-årig elev som erkänt dubbelmordet på sannolika skäl misstänkt för dådet. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Under samma dag som dådet ska han, enligt uppgifter, ha gjort sig av med sin skoldator och tömt sitt bankkonto. De antal tusen kronor som fanns på kontot ska han ha swishat han till en anhörig. 

Här kan du läsa mer om polisens kartläggning av förberedelserna till dådet.

Det här är vad man vet om den misstänkte gärningsmannen och hans liv innan dådet. 

18-åring häktad misstänkt för skolattacken i Malmö – det här vet man om honom

Den gripne mannen är hemmahörande i Trelleborg och var elev på den aktuella skolan. Han är inte känd av polisen och förekommer inte i misstankeregistret eller i belastningsregistret. Han är heller inte dömd sedan tidigare.

Han ska bo tillsammans med sin pappa, och modern är avliden sedan några år tillbaka, rapporterar Svenska Dagbladet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkte gärningsmannen i Malmö nekades göra värnplikt 

I februari i år blev 18-åringen kallad till mönstring. Efter psykologsamtalet blev han “ej rekommenderad” att fortsätta prövningen eftersom han inte ansågs vara lämplig för militärtjänstgöring. 

På sociala medier har den misstänkte 18-åringen själv lagt upp bilder och videos där han tecknar, spelar gitarr och han spenderar mycket tid på gymmet. Han går estetiskt program på den aktuella gymnasieskolan, skriver SVT.  

Skolpersonalen varnat för misstänkte 18-åringen – innan dådet i Malmö

Enligt uppgifter till Expressen har personal på skolan varnat om situationen kring 18-åringen. Han beskrivs som lugn och introvert, men ska ha fått vredesutbrott under skoltid. 

Enligt flera personer som SVT har pratat med är han en lugn, tillbakadragen och ganska ensam person. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Innan skoldådet i Malmö: Gillade träning – beskrivs som ensam

Han ska även ha ett stort intresse av styrketräning, stridsvagnar, kampsport och har tränat på en karateklubb i ett antal år. 

– Jag tyckte att jag kände honom bra, som vilken medlem som helst. Jag har varit med i klubben i över 30 år och sett många olika personligheter. Och detta är inte något som vi kunnat tänka oss skulle kunna hända med någon, säger Daniel Olsson, klubbordförande, till Expressen

Uppgifter: Verkade inte må bra

Under det senaste halvåret ska han ha börjat träna hårdare på gym. 

– Han har inte varit så biffig tidigare, han har aldrig varit en aggressiv person, säger en jämnårig som känt honom i flera år, till SVT. 

En person som kände honom under grundskolan säger till kanalen att den misstänkte inte visade några våldstendenser, men hade svårt att skaffa vänner. Samma person säger även att 18-åringen var respektfull mot både lärare och elever, men att hans mående inte verkade särskilt bra, rapporterar SVT

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.