Norrsken över Tromsø och Stockholm.
Norrsken över Tromsø och Stockholm. - Foto: Foto: Rune Stoltz Bertinussen/TT och Lisa Abrahamsson/TT

Goda chanser till norrsken – så ser du ljusfenomenet bäst

I natt har stora delar av landet chans på ett riktigt rymdskådespel – solen har haft dubbla utbrott. Expertens råd? Släpp mobilen i 30 minuter.


Fakta: Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

Stora delar av landet kan med lite tur få se norrsken i natt.

— En dubbel koronamassuppkastning beräknas nå jorden vid midnatt någon gång, plus minus några timmar, säger Urban Brändström, norrskensforskare vid Institutet för rymdfysik.

God chans till norrsken – sista chansen för södra Sverige för säsongen

Han tycker att prognosen ser lovande ut, de relativt stora utbrotten på solen i tisdags lär ha skapat en geomagnetisk storm som gör att även södra Sverige kan få se de draperade slöjorna.

— Nu är det ganska säkert att det ska träffa jorden, säger Brändström.

Skådespelet kommer troligen att fortsätta även under natten mot fredag. Med tanke på de allt längre dagarna och ljusare nätterna kan det vara sista chansen för södra Sverige för säsongen.

Så ser man norrsken bäst

För att kunna se norrskenet måste man ha tur med vädret och inte bara nöja sig med att gå ut på balkongen en kort stund. Storstäderna är extra svåra då ljuset från lampor grumlar himlen.

— Ljusförorening är ett problem och ett annat är att folk tittar ned i mobilen och missar det här vackra. Man ska ha vant sig vid mörkret ordentligt, då får man den bästa upplevelsen. Det kan handla om 20–30 minuter som man inte ska titta på någon ljuskälla, säger experten.

Solens fläckar går i cykler om elva år och är på väg mot ett nytt maximum 2025, vilket innebär en ökad aktivitet. Det blir alltså mer och mer norrsken de närmaste åren.

Så ofta ser man norrsken

I grova drag får Stockholmstrakten i snitt norrsken tolv gånger per år, men ljuset är ofta svagt och döljs ibland av moln och förstörs av dagsljus. I Kiruna inträffar norrsken nästan varje natt nu, förklarar Urban Brändström.

Det fina ofta gröna ljuset uppstår när elektroner kolliderar med syreatomer i atmosfären. Vilket ljus det blir avgörs av höjden, ju högre upp desto rödare ljus och längre ned på kanske 80 kilometers höjd drar ljuset mot blåviolett.

— Det blir väldigt spännande i natt, om man orkar vara uppe efter midnatt, säger Brändström.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!