Varannan patient med postcovid har fått vänta 'orimligt länge' på vård. Arkivbild.
Varannan patient med postcovid har fått vänta 'orimligt länge' på vård. Arkivbild. - Foto: TT

"Orimlig väntan" för patienter med postcovid

Varannan patient med postcovid har fått vänta orimligt länge på vård. Det visar en första rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, som granskat vården av dessa patienter.


Fakta: Postcovid

Postcovid står för "postinfektiöst tillstånd efter covid-19". Det är ett samlingsnamn för personer som har kvarvarande symptom efter en infektion. Det kan också handla om patienter med sviter av långvarig behandling inom intensivvården.

Symtomen varierar stort, men kan exempelvis vara svår trötthet och allmänt sämre hälsa. Det kan också handla om allvarligare symtom som störningar i det autonoma nervsystemet, nedsatt lungfunktion eller skador på inre organ.

En patient kan också ha flera symtom. Många symtom är också vanliga vid andra sjukdomar.

Postcovid förekommer hos både personer som haft svår sjukdom och bland dem som haft lindrigt sjukdomsförlopp. Både äldre och yngre drabbas, och även barn.

Källa: Socialstyrelsen

Enligt rapporten är det också svårt att bedöma om patienterna får kvalitativ vård, eftersom behoven är olika och kunskapsläget fortfarande osäkert kring vad som är bra vård.

"Den stora variationen i symtom påverkar vårdbehovet. Det påverkar också vilken sorts vård man behöver och vilken sorts vårdpersonal man behöver träffa", säger Siri Ståhle, projektledare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i ett pressmeddelande.

Personer med postcovid har många olika symtom och behoven varierar, liksom deras upplevelser av vården. Postcovidvården har, enligt myndigheten, flera utmaningar som redan funnits i hälso- och sjukvården sedan tidigare, till exempel bristande samordning och långa väntetider.

Drygt hälften av personerna i undersökningen upplevde att de fått vänta orimligt länge på att få vård.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.