"Att sälja droger är okej i förorterna"

I en avslöjande intervju berättar Kartellens grundare, "Kinesen", allt om den kriminella uppväxten, livet i fängelse och Kartellens musik som en direktkanal till verkligheten. Och slår tillbaka mot strykrykten.


–Det var så det var när jag växte upp. Det var okej att sälja och köpa droger, det var okej att baxa datorer. Sen träffade man tjejer och de började ställa krav. Då började man fatta att allt inte var okej. Men det var för sent. Jag tänkte...det här är det enda jag kan, vad ska jag göra nu?

20 år senare sitter han i ett fängelse i Finland. Han har redan avklarat fem år på sitt straff, men det återstår ytterligare fem år. Då är hans son tio år gammal.

– Men vad ska man göra? Livet blev som det blev, det går inte att ångra sig, säger Kinesen - medgrundare till Kartellen, Sveriges kanske hårdaste musikgrupp.

Det är från fängelset i Finland Kinesen ringer upp Nyheter24 för en intervju om sitt kriminella förflutna, framtiden och vad som egentligen hände under spelningen i Malmö där ryktena säger att ett gäng Kartellenkillar fick stryk.

"Vi är missförstådda"

Kinesen, som inte vill avslöja sitt riktiga namn, är tillsammans med partnern Babyface personerna bakom rapkollektivet Kartellen. En musikgrupp, inte ett kriminellt gäng menar Kinesen.

– Vi är inga gangstarappare. Det har vi aldrig sagt. Det är fel bild. Vi är verklighetsrappare. Personer som gör musik tillsammans om det man sett.

– Vi har medlemmar som dödat, rånat och sitter inne. Vi har en före detta X-teamledare och en Hells Angelsmedlem i Kartellen - samtidigt. Vi har albaner och "tunga" juggar som medlemmar. De samarbetar för att göra musik, och det funkar.

Själv sitter han i fängelse sedan fem år tillbaka för anstiftan till mord. Han säger att han är oskyldig.

– Alla på gatan vet att jag inte gjorde det.

"Inblandad i Sveriges största rån"

Offret var en person som var inblandad i Arlandakuppen 2002, det största rånet i Sveriges historia. En värdetransport rånades på 43,9 miljoner kronor. Inte en krona har återfunnits. Kinesen säger att han inte hade något med rekordrånet att göra. Många andra hävdar motsatsen.

Under den tid han suttit i fängelse har Kartellen vuxit oavbrutet och nu blivit ett kollektiv på över 20 medlemmar.

Blir det problematiskt när ni har så många medlemmar?

– Haha, nä. Jag kan nämna alla medlemmar. Det är bra killar som varit med länge nu. Vi har regler i Kartellen och en av dessa säger att en person som antas måste rekommenderas av en annan medlem och sen utvärderas av gruppen.

"Vi är inte tyngst i Sverige"

När Nyheter24 nyligen berättade att flera killar med Kartellenjackor hamnat i slagsmål efter en spelning i Malmö lät reaktionerna inte vänta på sig. Kartellen som grupp, och Kinesen som grundare är besvikna över den negativa bild av Kartellen som cirkulerar runt om i Sverige. Bilden av Kartellen i allmänhet och bråket i Malmö i synnerhet stämmer helt enkelt inte, menar han.

– Det som hände i Malmö stämmer inte. Mofo ville ha med sig Kartellenfolk ner, men det var ingen som var ledig. Då fick han åka själv.

På plats var en vän till Kinesen kallad Malmö-Dejan. Han blev vittne till händelsen.

– Jag ringde och frågade vad det var som hände där nere. Dejan sa direkt att det inte hade något med Kartellen att göra, det var Rosengårdsbråk sa han, säger Kinesen.

Det är just sådana situationer som kollektivet drabbas av. Ryktet om det "kriminella gänget" Kartellen skapar problem.

– Vi går inte runt och tror att vi är tyngst i Sverige. Det här är inget kriminellt gäng, det är en musikgrupp kan man säga, säger Kinesen och ger samtidigt gruppens senaste medlem, Mofo the Maverick, en känga.

– Det är bara han som skapar problem. Han öppnar munnen för mycket. Han kan prata hur mycket han vill, men helst om sin egen stil och musik.

Under en spelning i Malmö kastade Mofo the Maverick ut falska dollarsedlar över publiken. Det hela sägs ha slutat med kaos där flera personer i Kartellenkläder hamnat i slagsmål. Det kommer inte att hända igen.

– Vi har först och främst sagt till Mofo att öppna den stora plånboken. Nästa gång han slänger ut pengar ska det vara äkta sedlar.

"Miljonprogrammet är katastrof"

Kinesen lämnade Chile för Sverige 1983. Han var då nio år gammal. Tidigt hamnade han i Jordbro, en förort till Stockholm. Det var kört redan då.

– Folk borde sluta klaga på att någon ska göra nåt och göra det själv. Miljonprogrammet är en katastrof. Det är en plats där kriminalitet skapas, säger Kinesen som växte upp i Haninges miljonprogram.

– Det är lätt för folk att säga att ingen ska göra kriminella saker, men när man är där, när man bor i förorten, ja då har man inte mycket val.

–Det är just den bilden vi försöker visa med vår musik. Det är så det ser ut ute i förorterna.

Om fem år kommer Kinesen att försättas på fri fot - om han sköter sig. Det blir också sista gången han sätter foten i ett fängelse. Det har han lovat sig själv.

– Jag har lite affärer på gång, och lite bolag runt om i Europa. Flera vänner till mig har lyckats och är mångmiljonärer, det kan jag också lyckas med.

– Det blir ingen mer brottslighet för mig. Jag har ju en son.

Kartellen växer

Vägen dit kan vara musiken. Han vill satsa. Nu hoppas han att resten av gruppen också ska göra det. Det kan bli svårt då hans partner, Sebbe, sitter inne.

– Jag vill ta det här till nästa nivå, och med vår nya musikvideo kommer vi att nå många fler.

– Samtidigt växer Kartellen. Vi har fått fler fans och vår hemsida på MySpace har haft massa besökare (650 000 profilvisningar).

Musikvideon till låten Programrebeller skulle egentligen ha varit något som "aldrig skulle kunna sändas på MTV". Därför har man tonat ner den för att den ska kunna accepteras av bland andra ZTV och MTV. Den är bekostad och influerad av den amerikanska gangstarappen och har redan visats över 350 000 gånger.

– Den är fet och jag står bakom den till hundra procent, avslutar Kinesen för Nyheter24.

Själv finns han inte med. Kanske om fem år. Om han sköter sig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige