Nyamko Sabuni har avgått som partiledare för liberalerna.
Nyamko Sabuni har avgått som partiledare för liberalerna. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Henrik Montgomery/TT

Experten om Sabunis avgång: "Nära halva partiet emot sig"

Nyamko Sabunis avhopp kom väldigt oväntat för liberala statsvetaren Svend Dahl. Men han ser också en logik bakom beslutet.
– När opinionssiffrorna är dåliga hamnar man förr eller senare i en situation där man blir tvungen att fråga sig om det håller, säger han till TT.


Nyamko Sabunis beslut att lämna posten som partiledare för tankarna till Anna Kinberg Batras och Håkan Juholts sortier från sina respektive partier, enligt Svend Dahl.

— Vi har vid ett par tillfällen sett situationer där partiledarskapet har blivit en destruktiv cirkel som är omöjlig att bryta, säger han till TT och fortsätter:

— Det går inte att driva en valrörelse när känslan i partiorganisationen är att ledarskapet inte fungerar. Det är en oerhört besvärlig situation, i stora delar av partiet har man ju haft höga förhoppningar på Sabuni.

Nyamko Sabunis tid som partiledare i Liberalerna

Svend Dahl,chefredaktör för borgerliga tankesmedjan Timbros tidning Smedjan och tidigare chef på Liberala nyhetsbyrån, pekar på att Sabuni spelat en viktig roll för att få partiet byta riktning.

— Framför allt handlar det ju om att profilera L som ett borgerligt parti som har en nyckelroll att spela för möjligheten att bilda en borgerlig regering och där har Sabuni varit helt avgörande.

Samtidigt har omläggningen bort från januariavtalet och Socialdemokraterna varit en svår process för partiet och Sabuni, påpekar han.

— Jag tror att det har varit ett oerhört svårt partiledarskap just på grund av kursomläggningen i kombination med att hon samtidigt haft nära halva partiet emot sig.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!