Oleg Deripaska äger bolaget Rusal.
Oleg Deripaska äger bolaget Rusal. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Mikhail Klimentyev/AP/TT

Sverige försökte hjälpa rysk oligark – för att rädda jobb

Sveriges regering försökte, under 2018, påverka USA till att lätta på sanktionerna mot den ryske aluminiumoligarken Oleg Deripaska – för att rädda svenska fabriksjobb, avslöjar SVT.


Den ryske oligarken Oleg Deripaska, som gjort en stor förmögenhet inom aluminiumindustrin och som står nära Rysslands president Vladimir Putin, har stått med på USA:s sanktionslista sedan 2018.

Detta efter anklagelser som utpressning, kopplingar till organiserad brottslighet såväl som påverkan i det amerikanska presidentvalet år 2016. 

I början av april i år hamnade Deripaska, med anledning av kriget i Ukraina, även på EU:s sanktionslista, enligt SVT.

Regeringen ville lätta på sanktioner mot Deripaska

Det har sedan tidigare varit känt att Oleg Deripaska, genom företaget Rusal som i sin tur äger den Sundsvallsbaserade aluminiumfabriken Kubal, gjort stora pengar i Sverige. Här kan du läsa mer om det.

Men nu kan SVT avslöja att den svenska regeringen försökt få USA att lätta på sanktionerna mot Deripaska, bland annat genom brev till landets utrikesminister från dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) och tidigare handelsminister Ann Linde (S).

Anledningen? Man ville rädda svenska fabriksjobb.

Mikael Damberg: "Var viktigt"

När SVT når Mikael Damberg, som nu är Sveriges finansminister, vill han tona ner inblandningen i påverkanskampanjen mot USA.

– Ytterst låg det här hos amerikanarna. Jag tyckte det var viktigt att man inte drabbas i onödan av sanktionerna, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!