Oleg Deripaska är en av de ryska oligarkerna som har ekonomiska intressen i Sverige.
Oleg Deripaska är en av de ryska oligarkerna som har ekonomiska intressen i Sverige. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Fredrik Sandberg/TT

LISTA: Ryska oligarkerna som omsätter miljarder i Sverige

De förmögna oligarkerna i Rysslands toppskikt har blivit föremål för omfattande diskussioner sedan invasionen av Ukraina. Nu visar en granskning av SVT att flera ryska oligarker är storägare i bolag som omsätter miljarder i Sverige.


Ryska styrkor invaderade Ukraina den 24 februari och nu råder ett fullskaligt krig i landet sedan en månad tillbaka. Här kan du läsa om krigets första månad, dag för dag.

Sedan dess har bland annat EU riktat skarpa sanktioner mot Rysslands toppskikt – många av dem är oligarker och räknas som landets allra mest förmögna personer. Läs mer om de mäktigaste oligarkerna här.

Nu visar en granskning av SVT att det finns flera ryska oligarker som är storägare, eller kontrollerar delar av, svenska bolag med miljardomsättning. Här är några av de oligarkerna med stora ekonomiska intressen i Sverige:

1. Viktor Vekselberg i Sulzer Pumps Sweden AB

Granskningen visar till exempel att den ryske oligarken Viktor Vekselberg är yttersta ägare i bolaget Sulzer Pumps Sweden AB som är baserat i Vadstena.

Bolaget ingår i en börsnoterad koncern i Schweiz och enligt SVT ska både Försvarsmakten och Trafikverket ha gjort affärer med bolaget. 

För SVT uppger Trafikverket att man ser över sina avtal, medan Försvarsmakten uppger att man ser allvarligt på det hela, men att man i nuläget inte har något avtal med bolaget. 

Även bolaget har lämnat en skriftlig kommentar till SVT.

”Vekselberg finns sedan 2018 på USA:s sanktionslista och har fråntagits sitt ekonomiska intresse i Sulzer, utan möjlighet att sälja aktier eller få tillgång till utdelningar. Sulzers verksamhet bedrivs oberoende av alla aktieägare”, skriver företagets kommunikationsavdelning.

2. Oleg Deripaska i Strabag

Den ryske oligarken Oleg Deripaska ska, enligt SVT:s granskning, vara storägare i Strabag som är en byggkoncern i Österrike. 

Oleg Deripaska med Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Bolaget äger dock flera andra företag som är verksamma i Sverige och som anlitats av svenska myndigheter för omfattande byggprojekt: däribland Citybanan i Stockholm. 

3. Aleksej Mordasjov i Tui

Miljardären Aleksej Mordasjov har gjort en förmögenhet inom stålindustrin. Men han äger också, genom ett företag i Cypern, en tredjedel av resebolaget Tui – som i sin tur äger Tui Sverige AB. 

Mordasjov lämnade dock bolagets styrelse strax efter sanktionerna delades ut, enligt SVT. 

4. Mikhail Prokhorov äger bolag i Stockholm

Ännu en rysk oligark med företagskopplingar till Sverige är Mikhail Prokhorov. Han är ägare av ett svenskt bolag som ska vara beläget i Stockholm.

Mikhail Prokhorov. Foto: Seth Wenig/AP/TT

Enligt SVT har bedriver företaget ingen verksamhet i landet, utan äger istället ett spanskt bolag som står som förvaltare för Prokhorovs lyxhus i Spanien.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!