Kurva som visar rapporterade TBE-fall från 2013-2021. Kraftigt ökat antal fall 2021.
Kurva som visar rapporterade TBE-fall från 2013-2021. Kraftigt ökat antal fall 2021. - Foto: TT

Rekordmånga fall av TBE

Fler fall av den fästingburna sjukdomen TBE rapporterades förra året än någon gång tidigare. Tre regioner erbjuder numera gratis vaccin till barn, men det anses fortfarande olönsamt att lägga in i ett nationellt vaccinationsprogram.


Fakta: TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärn- och hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

De första tecknen på sjukdom märks 1–2 veckor efter att man smittats. Sjukdomen börjar med feber.

Det finns inget känt botemedel.

I Sverige är TBE vanligast i närheten av Östersjön, och i områden kring Vättern och Vänern. Men sjukdomen har spridits till västkusten, och förekommer i stora delar av södra och mellersta Sverige.

Källa: NE, Folkhälsomyndigheten

TBE har sedan länge både ökat i antal fall och spridit sig till nya delar av Sverige. Numera räknas stora delar av södra Sverige in över platser där sjukdomen förekommer varje år. TBE kan leda till långvariga problem som förlamning och även till döden.

— I princip kan man räkna med att råka ut för fästingar med TBE från Dalälven och nedåt, även om det i viss mån är en fläckvis utbredning. De vita fläckarna blir dock bara mindre och mindre och färre och färre på kartan, säger Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

— Därför tycker vi att det är bra att ta vaccin om man vistas regelbundet i naturen och i skog och mark där risken för fästingar och TBE finns.

Ökning med 94 procent

Efter att TBE-fallen minskat under 2020 skulle fjolåret visa sig bli ett rekordår.

Under 2021 rapporteras totalt 533 fall av virussjukdomen, det högsta som någonsin uppmätts i Sverige och nära en fördubbling jämfört med 2020, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

— Ökningen har delvis med klimatförändringarna att göra, att det blir varmare. Det tillsammans med fukt gör att fästingarna trivs bra. Sedan finns det andra faktorer som gör att fallen fluktuerar och inte följer en helt rak kurva, säger Sören Andersson.

Från och med i år har regionerna Östergötland och Uppsala valt att följa efter Sörmland och erbjuda gratis vaccination mot TBE till barn och unga. För vuxna blir vaccinet subventionerat från 2023.

De senaste åren har frågan om gratis vaccinering för barn och riskgrupper varit på tapeten i fler fästingtäta regioner. I Stockholm och Västra Götaland har tidigare hälsoekonomiska analyser visat att ett kostnadsfritt TBE-vaccin inte skulle vara lönsamt nog.

Antalet fall av en den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE fortsätter att öka. Arkivbild.

Del av vaccinations­program

Ett annat alternativ skulle vara att låta TBE-vaccineringen blir en del av det nationella vaccinationsprogrammet. Enligt Sören Andersson utvärderar Folkhälsomyndigheten återkommande den frågan.

— Om ökningen fortsätter på det här viset så ökar förutsättningarna för att det ska bli ett nationellt programvaccin, säger Sören Andersson och påpekar att det i slutändan är regeringen som fattar ett sådant beslut.

I februari visade en ny studie från Göteborgs universitet att kostnaden för en person som blir sjuk i TBE är betydligt högre än vad man tidigare trott. Enligt forskarna beräknas sjukdomen kosta samhället cirka 750 000 kronor per fall.

Sjukdomskostnaden är en av flera delar i underlaget Folkhälsomyndigheten arbetar med, säger Sören Andersson.

— Sedan finns det ingen skarp gräns. Det är ett antal faktorer som avgör: vilka åldrar som drabbas, antalet fall, hur allvarliga de är och hälsoekonomiska avvägningar. Därför följer vi utvecklingen för att vara beredda om det skulle bli aktuellt.

En spruta med TBE-vaccin kostar i dag ungefär 350-400 kronor. För att vara fullvaccinerad krävs tre doser.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.