Bild från demonstrationen utanför Sveriges ambassad i Teheran i måndags.
Bild från demonstrationen utanför Sveriges ambassad i Teheran i måndags. - Foto: TT

50-tal demonstrerade utanför svensk ambassad

Ett 50-tal personer demonstrerade utanför den svenska ambassaden i Irans huvudstad Teheran i måndags, bekräftar utrikesdepartementet (UD).De protesterade mot högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar.


"Måndag den 18 april hölls en demonstration mot koranbrännande utanför den svenska ambassaden i Teheran. Ett 50-tal personer deltog i demonstrationen, som gick lugnt till. Under tisdagen har det hittills inte förekommit några demonstrationer utanför ambassaden", skriver UD i ett mejl till TT på tisdagseftermiddagen.

Enligt nyhetsbyrån AP var demonstranterna studenter och ska bland annat ha ropat "De som förolämpar Koranen måste fördömas". Även "Död åt Amerika" och "Död åt Israel", vanliga slagord i Iran, ska ha ropats.

Lärosätet al-Azhar i Egyptens huvudstad Kairo, ofta beskrivet som den sunnimuslimska världens främsta institution, fördömer de tillståndsgivna bränningarna av Koranen och uppmanar till internationell lagstiftning för att "förhindra missbruk av religionens helighet", rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Flera länder – som Bahrain, Irak, Jordanien, Kuwait och Oman – har också fördömt bränningarna.

I söndags kallades ett ambassadråd vid den svenska ambassaden i Bagdad upp till Iraks utrikesdepartement. Enligt nyhetsbyrån AP varnade departementet då för att koranbränningarna kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges relation till den muslimska världen.

UD har tidigare bekräftat för TT att ambassadrådet kallades upp, men vill inte kommentera vad som sagts under mötet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

700 instängda i australisk avkrok

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

Israel har attackerat flera militära mål på landsbygden utanför Damaskus natten till tisdag, enligt statliga syriska medier.

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

2 timmar sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

3 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.