Skyddsrum och krislager
Västerås har nu byggt upp ett topphemligt krislager med mat. - Foto: Adam Wrafter/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Staden med topphemligt krislager – så länge räcker maten

Det finns inget statligt lager med mat. Däremot har man i Västerås nu byggt upp ett topphemligt krislager. Planen som staden har tagit fram är till för att kunna mätta stadens mest sårbara invånare i händelse av kris eller krig.


Skulle kriget hastigt komma till Sverige finns det inget statligt lager med mat till befolkningen. I december varnade Livsmedelsverket i en rapport för att svält i Sverige är en potentiell risk. Detta om vi skulle utsättas för ett väpnat angrepp, vid höjd beredskap eller vid en säkerhetspolitisk kris i vårt närområde, enligt Aftonbladet. 

Så länge räcker Sveriges mat – vid kris eller krig

Matkedjornas egna lager är i princip de enda som finns i Sverige. I övrigt finns det inga civila beredskapslager med mat eller andra förnödenheter. Lagren är inte heller särskilt stora. Skulle mattransporter helt skäras av håller dess innehåll i tio till tolv dagar i genomsnitt, säger Livsmedelsverket till DN

Finland har kvar sina beredskapslager i form av förråd med mat, sjukvårdsutrusning och olja gömd på hemliga platser. Något som Sverige skrotade runt millennieskiftet. 

– Finland behöll sin hemförsäkring, medan vi sa upp vår, säger Daniel K Jonsson, forskare vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, till Aftonbladet. 

"Blir extra sårbara"

Sveriges självförsörjning av mat är även betydligt lägre i dag än då. 

– Om vi hamnar i en utdragen kris med krig i Europa och stora störningar i internationella leveranskedjor blir vi extra sårbara, säger Camilla Eriksson, forskare och expert på försörjningsberedskap vid FOI.

Foto: Anders Wiklund/TT

"Guldreserven" – hemliga matlagret i Västerås

I Västerås har man nu tagit fram en plan för en potentiell kris samt ifall matleveranser till staden stryps – och byggt upp ett topphemligt krislager, kallat “guldreserven”, något som Aftonbladet har rapporterat om. 

Förrådet innehåller frystorkad mat som ska räcka i sju dagar för de sköraste invånarna – på förskolor, skolor, äldreboende samt de med försörjningsstöd. 

Elgeneratorer och vattentankar har köpts in till skolkök i staden där maten kommer tillagas. 

– Det görs väldigt många utredningar på myndigheterna. Det går för långsamt, vi kan ju inte äta papper om kriget kommer, säger Jonas Ahlström, riskingenjör på Västerås stad, till tidningen. 

Livsmedelsverket: Ett behov av beredskapslager

En särskild utredare ska nu utreda vilken myndighet som ska ansvara för att det finns basvaror i Sverige. En utredning som förväntas stå klar i maj 2023. 

Pär Aleljung, beredskapsanläggare på Livsmedelsverket, säger till Aftonbladet att han hoppas att man genom utredningen kommer fram till ett behov av någon form av beredskapslager – en fråga som har lyfts av flera myndigheter under flera års tid.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.