Centerpartiet vill dubbla svensk elproduktion.
Centerpartiet vill dubbla svensk elproduktion. - Foto: Johan Nilsson/TT och Stefan Jerrevång/TT

Annie Lööf: Centerpartiet vill dubbla svensk elproduktion

Centerpartiet kickade i gång valrörelsen med partiledaren Annie Lööfs tal på fredagen. Kriget i Ukraina, påskupploppen och en ny klimatsatsning stod i fokus.


Under fredagen och lördagen samlas centerpartister från hela landet i Stockholm för valupptakt. 

Annie Lööf inledde mötet med ett tal som började med en referens till det virala klippet där den sjuåriga ukrainska flickan Amelia sjunger ledmotivet ur filmen "Frost" i ett skyddsrum i Ukraina. Flickan har nu flytt landet.

— Amelias sång ger oss också kraft. Kraft att aldrig ge upp, aldrig vända bort blicken. Fortsätta framåt, sade Lööf under talet.

— Det är en påminnelse till varje människa om att precis som Amelia vara en kraft för frihet, fred och framtidstro.

Annie Lööf om upploppen: "Fruktade för sina liv"

Men människans frihet, trygghet och säkerhet måste värnas varje dag också i Sverige, fortsatte Lööf, och tog upp de våldsamma påskupploppen i flera svenska städer och likställde attackerna på blåljuspersonal vid en attack mot det demokratiska samhället.

— Det har fått poliser, brandmän och ambulanspersonal att frukta för sina liv. Människor som varje dag går till jobbet för att värna din och min trygghet. De är någons son, syster, mamma eller man.

Centerpartiet vill öka energiproduktionen

Under senare delen av talet presenterade Lööf också partiets nya klimatsatsning, en färdplan med syfte att fördubbla svensk elproduktion till 2030.

Centerpartiet vill bland annat öka produktionen av alla energikällor, inklusive kärnkraft, bygga ut kapaciteten i elnäten och uppmanar regeringen att kalla in riksdagens partier för nya energisamtal.

— En färdplan som sänker utsläppen och tar klimatarbetet framåt, som stärker svensk konkurrenskraft och hjälper till att fasa ut den ryska, fossila energin. Som gör det lättare att, tillsammans inom EU, motarbeta Putins aggressiva regim, fortsatte Lööf.

TT
/
/
/
El
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!