Är du en av de drabbade?
Är du en av de drabbade? - Foto: Pixabay

Läkaren varnar: Trötta pollenallergiker bör söka vård

Vårvärmen är här och med den björkpollensäsongens intåg i Svealand och Götaland. Är du pollenallergiker och har problem med ökad trötthet kan det, enligt experten, vara ett tecken på att du behöver en mer intensiv allergibehandling.


Fakta: Pollenallergi

Under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär. Risken för pollenallergi ökar om dina genetiska släktingar har eller har haft allergier.

Många som är allergiska mot björkpollen är också allergiska mot alpollen och hasselpollen som blommar mycket tidigare. Så tidigt som i slutet på februari kommer hasselpollen, och alpollen från mitten på mars.

Björken börjar blomma i södra Sverige i början på april. Det skiljer sig 2-3 veckor mellan blomningen i södra och norra delarna av landet. Mot sommaren avtar halterna av björkpollen då mängden av gräspollen i stället ökar.

Källa: 1177

Alen blommar i delar av Norrland och varmt väder medför en stor risk för höga halter alpollen i Västerbotten och södra Norrbotten, enligt pollenrapporten.se.

I Götaland, Svealand och runt mellersta Norrlandskusten finns en förhöjd risk för höga halter av sälg- och almpollen, enligt den senaste prognosen. Risken för höga halter av björkpollen är än så länge låg men den säsongen är på ingång.

Problem med trötthet

Ungefär 25 procent av Sveriges befolkning har problem med allergisk snuva och trötthet och bland pollenallergiker är det väldigt vanligt, menar Christer Janson, professor och överläkare inom astma och allergi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

— Det är en sak vi verkligen tittar på som allergiläkare. Finns det en trötthetsproblematik så är det här någonting som kanske kräver mer intensiv behandling, säger han.

Tröttheten kan bero på att personer med allergisk snuva sover sämre än vanligt och därför blir tröttare på dagen, säger Janson.

— Men det kan finnas andra orsaker också. Det kan vara en inflammation i kroppen som utlöses av allergin och som bidrar till den här tröttheten, fortsätter han.

Bra hjälp

Att medeltemperaturen och pollenmängden ökar år för år verkar vara ett faktum, påpekar han. Och de senaste 20 åren har även antalet pollenallergiker i Sverige ökat.

Den som får problem under pollensäsongen och upplever att receptfria läkemedel inte hjälper bör, enligt Janson, söka hjälp.

— Det viktigaste är att man inte går omkring och lider i onödan, för det finns bra hjälp att få. Är problemen lindriga kan man behandla det själv med receptfria läkemedel. Har man svårare problem ska man gå och kolla upp det, behandlas och få råd av läkare.

Vänja kroppen

Den som har stora problem med pollenallergi kan få allergivaccin i tablettform.

— Det går ut på att vänja kroppen mot det man är allergisk mot. Förut gav man den behandlingen med sprutor men nu kan man ofta ge det som tabletter och det har gjort det enklare, säger han.

När det kommer till möjligheten att få allergivaccin finns dock stora skillnader mellan regionerna. Detta är något som Svenska Läkarsällskapets sektion för allergiforskning, SFFA, oroats över länge och vill försöka motverka.

— Det är minst fem gånger vanligare att man får den här behandlingen om man bor i Halland än om man bor uppe i Norrland, säger Christer Janson och fortsätter:

— Det har nog mycket att göra med tillgången till allergiläkare, att den är ojämnt fördelad i landet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.