Illustration från rättegången mot Paolo Macchiarini (tredje från vänster). Till höger om honom hans försvarsadvokat Björn Hurtig.
Illustration från rättegången mot Paolo Macchiarini (tredje från vänster). Till höger om honom hans försvarsadvokat Björn Hurtig. - Foto: TT

Åklagarna: "Rena experiment på människor"

Ett decennium har gått sedan Paolo Macchiarinis transplantationer av plaststrupar vid Karolinska sjukhuset.Nu inleds rättegången mot den misshandelsåtalade kirurgen.De ingrepp Paolo Macchiarini gjort påstår vi har varit rena experiment på människor, säger åklagaren Jim Westerberg.


Fakta: Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini är född 1958 i Schweiz. Flyttade efter gymnasiet till Italien för att läsa till läkare.

Under 1990-talet doktorerade Macchiarini, avhandlingen handlade om transplantationstekniker för luftvägarna, lungorna och matstrupen.

2008 genomförde han den första transplantationen i världen med en donerad luftstrupe som "tvättats" från donatorns celler och därefter behandlats med stamceller från patientens benmärg. Detta utnämndes senare till en av årets viktigaste medicinska upptäckter av den vetenskapliga tidskriften Lancet.

I slutet av 2010 rekryteras Paolo Macchiarini till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset i Sverige.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll, "Macchiariniaffären. Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist.

En stor mängd åhörare, journalister och fotografer, stod och väntade utanför förhandlingssalen i Solna tingsrätt för att få en skymt av Paolo Macchiarini när han anlände. Förgäves, skulle det visa sig. När salen öppnades satt han redan på plats därinne, skyddad från fotoblixtar, filmkameror och frågor från reportrar.

Den tidigare så upphöjde kirurgen är elegant klädd och har låtit det gråsprängda håret växa ut och har det samlat till en tofs. Han ser sammanbiten ut och följer aktivt med i det som händer. Då och då antecknar han.

Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel av tre av hans tidigare patienter, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade. Enligt åklagarna skedde ingreppen "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och bröt mot lagen.

— Det har inte varit en vårdinsats, det har inte varit forskning, säger Jim Westerberg.

Förhandlingen mot kirurgen Paolo Macchiarini hålls under tretton dagar i Solna tingsrätt.

Led svårt

De tre patienterna fick svåra skador av operationerna och led mycket svårt innan de dog, enligt åklagarna.

I deras sakframställan, där åklagarsidan lägger fram hur de ser på vad som hänt, går kollegan Karin Lundström-Kron bland annat igenom den medicinska bakgrunden till luftstrupstransplantationer och beskrivningar av de aktuella patienterna, utifrån den stora utredning av Macchiarinis tid på Karolinska universitetssjukhuset (KS) som gjordes av professor emeritus Kjell Asplund 2016.

Åklagarna Jim Westerberg (till vänster) och Karin Lundström-Kron (tredje från vänster) på väg in till förhandlingssalen vid rättegången mot Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt.

Själv nekar Paolo Macchiarini till brott. Hans inställning är att de aktuella operationerna rörde sig om sjukvård.

— Han förnekar att han genom sina vårdinsatser har tillfogat patienterna någon kroppsskada eller något lidande, säger kirurgens advokat Björn Hurtig när han redogör för sin klients inställning.

Han tillägger att försvaret bestrider att det funnits ett uppsåt att skada eller orsaka lidande.

— Tvärtom har hans enda uppsåt varit att ge de aktuella patienterna sjukvård, säger Hurtig.

Inga djurförsök

Kjell Asplunds granskning av händelserna på KS har visat att det inte hos någon av patienterna fanns ett omedelbart hot mot livet innan operationerna, och såväl Asplund som andra bedömare har därför avfärdat förklaringen om att ingreppen rört sig om sjukvård som en sista chans.

— De ingrepp som Paolo Macchiarini genomfört har varit planerade, i vissa fall flera veckor, säger andre åklagaren Jim Westerberg och anför detta som argument för att behandlingen av de tre patienterna inte kan ha rört sig livräddande sjukvård.

Utredningar har också visat att det före transplantationerna inte hade genomförts några försök på djur med den specifika metoden eller en etikprövning, något som hade krävts för godkänd forskning.

Rättegången mot kirurgen är planerad att pågå under tretton dagar. Första nästa vecka väntas förhören med honom kunna inledas.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.