Gruvhållsfallet i Norberg
GW Persson kommenterar fallet. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral JRCC/TT

GW Persson om gruvhålsfallet: "Det kan bli knepigt..."

En 41-årig man är häktad misstänkt för att ha våldtagit och knuffat ner en kvinna i ett gruvhål utanför Norberg. Enligt uppgifter har de haft ett förhållande med varandra, vilket Leif GW Persson tror kan medföra problematik i rättsprocessen.


Den 22 april hittades en kvinna svårt skadad i ett 25 metet djupt gruvhål utanför Norberg, Västmanland. Nära inpå kunde polisen gripa en man som veckan därpå häktades, mot sitt nekande, misstänkt för våldtäkt och mordförsök.

Här kan du se en video från det 25 meter djupa gruvhålet.

Kriminologen Leif GW Persson kommenterar mordförsöket i TV4:s Nyhetsmorgon, och menar att det är första gången han hör om ett sådant gruvhål som brottsplats. Snarare brukar gruvhålen användas som dumpningsplats av kroppar, menar han. 

Leif GW Persson om gruvhålsfallet: "Klockrent mordförsök"

Enligt Expressen, ska mannen ha velat gifta sig med kvinnan som han senare misstänks ha knuffat ned i gruvhålet för att få uppehållstillstånd.

– Det är ju ett klockrent mordförsök. Det ska man räkna med, att om man gör på det där viset, att den nedknuffade dör, säger Leif GW Persson till TV4. 

Kriminologen förklarar att mannen kunde gripas så pass snabbt då kvinnan troligtvis har lämnat uppgifter som gjorde att han omedelbart kunde identifieras. 

GW Persson om bevisen i gruvhålsfallet i Norberg: "Ord mot ord"

Men det är bevisläget som kan medföra svårigheter, enligt Leif GW Persson. 

– Det kommer stå ord mot ord. De har ju förmodligen någon form av historia tillsammans, och då blir det knepigt för då vet vi ju av erfarenhet att målsägande kan i ett visst läge bli ganska förlåtande, om uttrycket tillåts; “Det kanske inte var meningen ändå”, säger GW och fortsätter: 

– Han kommer naturligtvis köra allt det där vanliga, att han om att han bara råkade snubbla och stöta till henne. Så det kan bli bevistekniskt knepigt. 

Enligt misstankarna våldtog mannen kvinnan innan han kastade ner henne i det 25 meter djupa hålet.

– Där vet man redan på förhand vad hans invändningar kommer att vara. “Det var inte våldtäkt, det var frivilligt, samförstånd, sex mellan vuxna”. Så det kan bli knepigt i den där delen, säger GW Persson i Nyhetsmorgon

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.