Även personer under 20 år kan handla på Systembolaget.
Även personer under 20 år kan handla på Systembolaget. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Christine Olsson/TT

Möjligheten många missar på Systembolaget: "Även tonåringar..."

Att det är 20-årsgräns på Systembolaget vet de allra flesta om. Faktum är dock att även yngre personer kan handla i butikerna – men bara vissa utvalda produkter.
– Det är många som inte vet det, säger Elin, som tidigare arbetat som butiksbiträde hos Systembolaget.


När alkohol ska inhandlas i Sverige får man vända sig till Systembolaget, som har monopol på marknaden, och som bekant är det 20-årsgräns i butikerna.

Men vad många missat är att även personer under 20 år faktiskt kan handla på Systembolaget – om än bara vissa produkter.

Personer under 20 år kan handla på Systembolaget

Vad är det då för produkter som även de under 20 år kan inhandla på Systembolaget? Jo, varor ur butikens alkoholfria sortiment. Elin, som tidigare arbetat som butiksbiträde hos Systembolaget, utvecklar:

– Det är många som inte vet det, men även tonåringar kan ju köpa alkoholfritt på Systembolaget. Inte barn såklart, men lite äldre tonåringar kan handla, säger hon till Nyheter24.

– Om det är yngre personer, typ en 14-åring, så måste man ha målsman med sig eftersom man inte vill att barn mer eller mindre ska gå runt med påsar från Systembolaget.

Här kan du läsa om en annan möjlighet som många missar på Systembolaget.

Elin heter egentligen någonting annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.