Lagbok och siluetter.
Åklagaren gör bedömningen att bevisningen inte skulle räcka för en fällande dom. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix/TT

Grovt våld mot spädbarn – utredning läggs ner: "Lättad"

Ett spädbarn i Kalmar län har utsatts för grovt och livshotande våld, bedömer åklagaren. Men utredningen läggs ner och föräldrarna släpps ur häkte.


Beskedet var väntat, enligt den ena förälderns försvarsadvokat. Båda föräldrarna har genomgående nekat till brott.

— Han blev naturligtvis lättad och det här är någonting vi har räknat med hela tiden att det skulle ske, säger pappans advokat Lennart Bergquist till TT.

Föräldrar i Kalmar häktades misstänkta för våld mot spädbarn

Det var vårdpersonal som i slutet av januari slog larm till polisen efter att barnet tagits till sjukhuset i Kalmar med omfattande skador. Föräldrarna greps och häktades sedan som misstänkta för synnerligen grov misshandel.

Nu skriver åklagaren i ett pressmeddelande att utredningen läggs ner, eftersom hon bedömer att bevisningen inte håller för en fällande dom.

"Skadorna har varit potentiellt livshotande"

Barnet har vid olika tillfällen utsatts för omfattande våld och några av skadorna har varit potentiellt livshotande, enligt åklagaren.

"Majoriteten av frakturerna talar starkt för att de orsakats av annan person", skriver åklagare Linda Caneus och tillägger att det genom polisutredningen kunnat uteslutas att det skulle finnas någon utomstående gärningsperson.

Medan föräldrarna har suttit häktade har ett hundratal förhör genomförts med mer än 80 personer. Barnet har undersökts vid flera tillfällen, datorer och telefoner har gåtts igenom och flera husrannsakningar har genomförts.

"Alla utredningsåtgärder som rimligen kunnat vidtas har vidtagits", skriver åklagaren i pressmeddelandet.

I februari sade åklagaren till P4 Kalmar att barnet skrivits ut från sjukhuset.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.