Oligarkernas lyxyachter spåras.
Oligarkernas lyxyachter spåras. - Foto: Darko Vojinovic/AP/TT och Colleen Barry/AP/TT

Så jagar den svenska entreprenören oligarkerna: "Leksaker"

Den svenska techentreprenören Jessika Nilsson har tagit fram ett verktyg för att kunna spåra de ryska oligarkernas yachter.
– Min förhoppning är att oligarkerna ska bli ska bli väldigt arga och att de ska sätta press på Putin, säger hon till SVT.


Det var när ryska trupper invaderade Ukraina den 24 februari som techentreprenören Jessika Nilsson, som vanligtvis driver ett start up-företag i Sydafrika, fick idén: en hemsida där myndigheter skulle kunna spåra och därigenom beslagta oligarkernas lyxyachter.

– Det här är mitt passionsprojekt, att isolera oligarker och få dem att vända sig mot Putin genom att ta bort deras leksaker, säger Nilsson i SVT:s Ekonomibyrån.

AIS-teknologi för att spåra oligarkerna

På bara ett fåtal dagar kunde Jessika Nilsson, tillsammans med några vänner, bygga upp sajten som använder sig av så kallad AIS-teknologi, vilket är information som alla större fartyg måste sända ut. 

Därigenom är det möjligt att följa lyxyachternas rörelser världen över och enligt Nilsson har man kunnat se vilka platser som oligarkerna tenderat att röra sig mot: Turkiet, Maldiverna och Panama.

Här kan du läsa om lyxyachterna som plötsligt försvann från radarn.

Jessika Nilsson: "Sätta press på Putin"

I SVT:s Ekonomibyrån uppger Jessika Nilsson att hon och övriga personer som byggt upp sajten bestämt sig för att fortsätta spåra oligarkernas fartyg tills kriget i Ukraina får ett slut.

– Min förhoppning är att oligarkerna ska bli ska bli väldigt arga och att de ska sätta press på Putin att sluta med den här invasionen, säger Nilsson i programmet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!