Nu åtalas den 16 år gamla pojken för knivdådet i Kristianstad.
Nu åtalas den 16 år gamla pojken för knivdådet i Kristianstad. - Foto: Johan Nilsson/TT

16-åring åtalas för skolattacken i Kristianstad – hade skrivit manifest

I januari i år greps en 16-årig pojke efter att han misstänks ha huggit två elever och en lärare med kniv. Efter att flertalet bevis i form av manifest upptäcktes av polisen kan pojken nu åtalas.


En måndagsmorgon i januari 2022 höggs en lärare och två elever med kniv efter att en 16-årig pojke misstänks ha gått till attack. Kort efter dådet ringde 16-åringen själv till polisen.

Pojken i Kristanstad står åtalad

Nu står han åtalad för tre fall av mordförsök och grovt olaga hot mot två andra elever.

– Jag menar att han hade ett uppsåt att döda. Det är en väldigt god bevisning, vi har målsägande som har kunnat berätta, vi har vittnen som har sett det men vi har också den misstänkte själv som berättat vad som har hänt, säger åklagare Pernilla Tallinger till Aftonbladet.

Pojken står nu åtalad. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Hade skrivit flera manifest

Efter en husrannsakan hos den misstänkte pojken har polisen kunnat hitta dokument på hans dator som han döpt till "manifest".

Texterna berättade pojken att han börjat skriva på i början av januari, strax innan attacken ägde rum. Dokumenten hade han döpt till "manifest.txt", "Info till Polisen.txt", "Efter husrannsakan.txt", "Offer som jag hatar.txt" och "Plan.txt".

Hade sökt på Anton Lundin Pettersson

I sökhistoriken uppdagades det även att han sökt på bland annat "skolattack" och "skolskjutning". Han ska även ha sökt på "Anton Lundin Pettersson", som stod som ansvarig för attacken på en skola i Trollhättan 2015, där han tog livet av tre personer.

Pojken berättade i förhör att han var "onöjd med saker", rapporterar Aftonbladet.

Här kan du läsa mer om polisens förhör med 16-åringen.

– Jag ville...jag ville visa typ varför det som hände hände. För jag har inte... jag har inte väldigt extrema åsikter, men dom jag har är väldigt starka, sade han i förhör med polisen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!