Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU talar på Rune kursgård 2021. Arkivbild.
Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU talar på Rune kursgård 2021. Arkivbild. - Foto: TT

S-förbunden om tidigarelagt Natobesked

Socialdemokraterna har beslutat att meddela partiets ståndpunkt i Natofrågan på söndag, en vecka tidigare än beräknat. Trots det anser inte S-förbunden att partistyrelsen tar ett förhastat beslut.


Fakta: Viktiga datum inför ett eventuellt Natobeslut

9,10,12 maj – Socialdemokraterna har "dialogsamtal" för medlemmarna om säkerhetspolitiken.

12 maj – President Sauli Niinistö ska ge besked om sin syn på Natomedlemskap senast detta datum.

13 maj – Den säkerhetspolitiska analysen ska presenteras. Alla riksdagspartier är med i samtalen under ledning av utrikesminister Ann Linde (S).

14 maj – Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige, fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.

14 maj – Ann Linde och hennes kollega Pekka Haavisto (De Gröna) deltar i Natomöte i Berlin.

15 maj – Socialdemokraterna har ett extrainkallat partistyrelsemöte för att gå igenom resultaten av den säkerhetspolitiska dialogen som hållits med distrikten och medlemmar. Ett beslut kommer också då.

17–18 maj – President Niinistö kommer på statsbesök till Stockholm.

24 maj – Socialdemokraternas partistyrelse möts. Innan partiet kallade till extrainkallat möte den 15 maj var det då, senast, partiet lovade ett besked.

Tidsramen för Socialdemokraternas beslut i Natofrågan spelar ingen roll, menar S-förbunden Tro och solidaritet och Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).

— Vi tycker snarare att det är själva beslutet som är intressant, säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo.

"Känner sig tvungna"

Båda förbunden står fast vid ett nej till ett Natomedlemskap. SSU:s ordförande konstaterar däremot att det nuvarande säkerhetsläget har förändrats så pass mycket att ett medlemskap kan vara det bästa för Sverige.

— Det viktigaste är Sveriges säkerhet. Jag är helt övertygad om att man egentligen inte vill men att man (Socialdemokraterna) kanske känner sig tvungna på grund av situationen, säger hon.

— Jag sitter inte på någon hemligstämplad information om vilka hot som finns mot Sverige eller inte. Så jag tycker att det är svårt att gå ut och säga att det går för fort för jag vet inte vad som blir konsekvensen om det går långsamt.

TT: Ser ni några fördelar med ett Natomedlemskap?

— Det är klart att Sveriges försvarsförmåga hade stärkts med ett Natomedlemskap, frågan är bara på bekostnad av vad och om hotet förstärks, säger Lisa Nåbo.

"Sjävständiga beslut"

Ordförande i Tro och solidaritet, Sara Kukka-Salam, menar att Sveriges säkerhet kommer att påverkas om Finland väljer att gå med i Nato. Det är däremot inte en anledning för Sverige att göra detsamma.

— Sverige ska fatta självständiga beslut som inte ska vara avhängt på vad Finland gör, säger hon.

— Det optimala är om principer gällande kris fattas i fredstid för att det inte ska bli förhastat. Jag är den första att beklaga att Finland går för fort.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.