Manipulerade A-traktorer
Bilderna är genrebilder. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Johan Nilsson/TT

Inspektörerna vittnar – så försöker A-traktorförare lura polisen

Det finns många sätt att manipulera A-traktorer så att de kör fortare. Det kan röra sig om ett hemligt knapptryck på stolsvärmen så går den som en vanlig bil, förklarar polisens bilinspektörer.


Under den senaste tiden har man infört flera ändringar för A-traktorer och dess förare. Poliser kan nu bland annat dela ut böter på plats om A-traktorföraren bedöms ha för många passagerare i fordonet, något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.

Polisens experter: Så många A-traktorer är manipulerade

Polisens bilinspektörer Tomas Saxén och Martin Lysholm vittnar om att det är många som inte följer reglerna som råder för A-traktorer, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen. Saxén och Lysholm ingår i trafiksektionen hos polisen i Karlstad och inspekterar A-traktorer som beslagtagits på vägarna.

Inspektörerna menar att det är alltför lätt att kringgå hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen, och menar att 80 till 90 procent av de bilar som de kollar på är manipulerade. 

Så manipulerar A-traktorförarna sina bilar – enligt inspektörerna

De förklarar att det finns många sätt som A-traktorförarna tar till för att dölja fordonets möjlighet att bli en riktig bil. 

Enligt inspektörerna, går det att koppla en extra kabel till nästan vad som helst i bilen som styrs av el. 

– Allt som har en plusanslutning går det att koppla till. Till exempel elhissen, stolsvärmen, vindrutetorkaren eller lampan i handskfacket. Eller så gör de en egen knapp. Slår man på går A-traktorn som en riktig bil, slår man av går den som en A-traktor. Och den knappen döljer de så gott de kan, säger Tomas Saxén.

Är det en ännu nyare bil finns det ytterligare mer komplicerade sätt att dölja A-traktorns förmåga att gå över hastighetsbegränsningen, rapporterar NWT

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!