Centerpartiets partiledare Annie Lööf anklagar S och M för att skada pensionssystemet. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf anklagar S och M för att skada pensionssystemet. Arkivbild. - Foto: TT

Lööf: S och M hotar pensionsöverenskommelsen

Socialdemokraterna och Moderaterna hotar hela pensionsöverenskommelsen med sina olika pensionsförslag, anser Centerledaren Annie Lööf.Både Moderaterna och Socialdemokraterna skadar pensionssystemet, säger Annie Lööf till TT.


Sju av riksdagens åtta partier har delat upp sig på två olika förslag för att förbättra för landets pensionärer.

Regeringen har för att få Vänsterpartiets stöd antagit som sitt Vänsterpartiets förslag om ett garantitillägg, som skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i månader från och med augusti. Även Miljöpartiet står bakom förslaget.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har svarat med ett alternativ förslag som innebär höjd garantipension, höjt bostadstillägg och sänkt skatt från årsskiftet. Exakt hur många som skulle få hur mycket är litet oklart, eftersom bostadstillägget inte går till alla som får garantipension. Själva säger de att det skulle i princip ge lika mycket pengar.

Till förhandlingsbordet

Centerpartiet, som också de är kritiska till regeringens förslag, vill inte säga hur de kommer att ställa sig till förslagen i slutändan.

I stället vill Annie Lööf att frågan ska behandlas av pensionsgruppen.

— Det viktig nu vore att man kommer tillbaka till förhandlingsbordet. Nu känns det som att det bara är Centerpartiet som är kvar som vill värna pensionssystemet på lång sikt, säger hon.

"Valfläsk och sifferbingo"

Det viktiga för långsiktighet är att det sker blocköverskridande överenskommelser, framhåller hon. Lööf vill därför att regeringen bjuder in finansutskottet och pensionsgruppen för överläggningar.

— Pensionsgruppen kom till för 25 år sedan för att man inte skulle ägna sig åt valfläsk och sifferbingo. Det ska inte vara en auktion kring pensionärernas inkomster, utan man ska veta vad som gäller, säger Lööf.

Hon tror därför på att lösningen är att pensionsgruppen lägger fram ett tredje förslag som har stöd över blockgränsen.

— Jag tycker att regeringen och ansvarig minister måste ta sig samman och vårda pensionsgruppen, det är mycket som står på spel, säger Annie Lööf.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO granskar ännu en Kinberg Batra-rekrytering

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Avesta: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har fått böter efter en trafikolycka", skriver polisen på sin hemsida.