Vissa langningsförsök på Systembolaget sticker ut – som särskilt dåliga.
Vissa langningsförsök på Systembolaget sticker ut – som särskilt dåliga. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Anders Wiklund/TT

Tidigare Systemet-anställd: Här är sämsta langningsförsöket

Att man måste vara 20 år för att handla alkohol på Systembolaget är allmän kännedom, men det finns ändå de som försöker kringgå åldersgränsen. För Nyheter24 berättar Elin, som tidigare jobbat på Systembolaget, om det sämsta langningsförsöket hon sett.


Om man ska kunna köpa alkoholhaltiga drycker på Systembolaget så gäller det att man har åldern inne. 

Det händer dock, titt som tätt, att minderåriga på olika sätt försöker köpa alkohol ändå – många gånger med hjälp av en langare som är över 20 år.

– Jag kan säga att det ofta var väldigt dåliga försök, som man såg igenom rätt så snabbt, säger Elin, tidigare anställd vid Systembolaget, till Nyheter24.

Här kan du läsa vad personer under 18 år faktiskt kan köpa på Systembolaget.

"Extremt misslyckat" langningsförsök

Ett langningsförsök har dock fastnat lite extra i Elins minne. Det var då en till synes ung kille kom in i butiken tillsammans med en medelålders man som började plocka på sig allt från starksprit till öl.

– Jag frågade, precis som vanligt, om legitimation på mannen och bad även att få se legitimation på killen. Särskilt eftersom han såg så himla ung ut, säger Elin och fortsätter:

– Killen hann inte ens komma med någon dålig lögn, innan mannen snabbt kastade ur sig att "det är lugnt. Han är 18". Langaren trodde alltså att det var 18-årsgräns, så det var ju extremt misslyckat, även om det ändå inte hade funkat eftersom killen såklart inte hade något leg som visade att han var 20.

Elin heter egentligen någonting annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.