Vad händer om Gotland invaderas?
Vad händer om Gotland invaderas? - Foto: Karl Melander/TT

Därför lär Gotlands invånare inte evakueras vid en invasion

I SVT-programmet "Samhällskollaps" simuleras olika krissituationer som en expertpanel ska förhålla sig till och hantera som om att de vore verkliga. När en invasion av Gotland simulerades i veckans avsnitt var panelen enig: öns alla invånare lär inte evakueras.


Den 24 februari invaderade ryska trupper Ukraina och sedan dess har säkerhetsläget i Europa förändrats drastiskt.

Detta har föranlett omfattande diskussioner vad gäller hotbilden mot Sverige, och inte sällan har Gotland pekats ut som ett högintressant mål för rysk militär. Läs mer om det här.

Vad händer om Gotland invaderas?

Vad som skulle hända med Gotland, och framförallt dess invånare, var också det som diskuterades i SVT:s "Samhällskollaps" på onsdagen. Man simulerade då en invasion av Sverige, som startade med en attack mot just Gotland.

I programmet konstaterade panelen att öns invånare, som består av drygt 60 000 människor, sannolikt inte kommer att evakueras vid en invasion. Anledningen? Riskerna är helt enkelt för stora, enligt Jan Thörnqvist, tidigare marinchef inom Försvarsmakten, och Sveriges före detta statsminister Carl Bildt.

Foto: Karl Melander/TT

– Man får försöka förklara situationen, att det kommer vara farligare att vara ute på havet än att vara på land på Gotland för att det kommer pågå strider på Östersjön. Vi kommer inte ha resurser att skydda de civila fartygen, säger Bildt i programmet, och fortsätter vidare:

– Men i detta läge så tror jag att det är ett teoretiskt problem. Jag tror att på samma sätt som i Ukraina så kommer alla att vilja göra en insats för att försvara landet.

Däremot kommer personer som skadats, är sjuka eller som krävs i andra insatser, förmodligen att evakueras, uppger region Gotlands beredskapschef Rikard von Zweigbergk i SVT-programmet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person död i arbetsplatsolycka

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.