Vladimir Putin, svenska flaggan och militär på Gotland.
Är Sverige ett mål för Ryssland? Det svarar experten Claes Levinsson på, och reder ut på vilket sätt Sverige är högintressant från ryskt håll. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT, Henrik Montgomery/Scanpix/TT och Karl Melander/TT

Därför skulle Sverige kunna vara ett mål för Ryssland: "Självklart"

Det är i princip ingen som vet vad Vladimir Putin skulle kunna göra härnäst. Experter pekar på att presidenten, om Ryssland skulle överta Ukraina, skulle kunna gå vidare till Baltikum. Då finns det en risk att även Sverige drabbas, menar Rysslandexperten.


Över tre veckor har passerat sedan den ryske presidenten Vladimir Putin, den 24 februari, beordrade sina styrkor att ta sig in i grannlandet Ukraina, i vad han beskrev som en "militär specialoperation". Läs allt vi vet om den ryska invasionen här.

Kriget är nu ett faktum och har lett till fatal förödelse i hela landet, och otaliga människoliv har släckts i attacker och bombningar. Invasionen har fördömts av länder världen över och flera, däribland Sverige, har skickat en omfattande mängd krigsmateriel till Ukraina. 

Sveriges hjälp, och nära kontakt med Nato, har lett till att landet hamnat på Rysslands lista över "ovänliga länder" och har väckt ilska inom den ryska ledningen, som Nyheter24 tidigare rapporterat om. Läs här om hur Ryssland skulle kunna straffa Sverige.

Flera byggnader i huvudstaden Kiev är näst intill oigenkännliga. Foto: Felipe Dana/AP/TT

"Självklart att Sverige skulle kunna vara ett mål"

Men hur ser egentligen Rysslands planer, och intresse för landet, ut för Sveriges del? Nyheter24 frågade Claes Levinsson, chef för Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier (IRES). Enligt honom råder det ingen tvekan om att Sverige är intressant för Vladimir Putin.

– Det är ju självklart att Sverige skulle kunna vara ett mål för Ryssland, säger han.

Levinsson jämför sedan med hur läget såg ut mellan länderna under kalla kriget, där själva tyngdpunkten i konflikten mellan öst och väst var belägen längre söderut, i Centraleuropa och Tyskland.

– Där låg de stora konfliktlinjerna i det kalla kriget. Visst var vårt område intressant, men inte alls på samma sätt. Idag ser det säkerhetspolitiska landskapet annorlunda ut och vår region, här uppe i Skandinavien, har kommit betydligt mycket mer i fokus, förklarar Levinsson.

Detta har bland annat att göra med de baltiska staternas, vilka är Estland, Lettland och Litauen, medlemskap i Nato. Närheten till Arktis är en annan faktor som gör att vår del av världen är desto mer intressant, menar Claes Levinsson.

Gotlands Regemente patrullerar på Gotland. Foto: Karl Melander/TT

Rysslands intresse för Gotland

Vad gäller Sveriges del, enligt Rysslandsexperten, är det främst Gotland som är av intresse för Ryssland. Ön är av stor militärstrategisk betydelse i Östersjön, då man har möjlighet att kontrollera både sjöfartslederna och kan störa Natos försvar av Baltikum.

– Om Ryssland skulle besätta Gotland, och upprätta en “no fly zone” över ön, samt stoppa transportvägarna så skulle man i princip slå krokben för Natos försvar av Baltikum. Ön är högintressant ur ett ryskt perspektiv, säger Levinsson.

– Man ska också komma ihåg att det här inte är en ny föreställning, att Gotland har varit intressant för Ryssland har varit känt i väldigt många år. Och inom försvarskretsar i Ryssland har man under väldigt lång tid diskuterat de stora öarna i Östersjön: Bornholm, Gotland och Åland.

Betydande skillnader i fredstid mellan trion, om man ser till Gotland, är att Åland är en demilitariserad ö och danska Bornholm tillhör Nato.

– Gotland tycker man i vissa kretsar är helt absurt att Sverige ska kunna bestämma själva över en sådan militärstrategisk ö. Därför blir det, enligt Ryssland, så viktigt att Sverige är neutrala och alliansfria.

När skulle de här planerna kunna bli verklighet?

– När det blir högintressant för Ryssland att göra något mot Sverige beror helt och hållet på omvärldsläget. Det har helt och hållet att göra med vad som händer i kriget i Ukraina, och vilken position som Nato tar i förhållande till Ryssland. 

– Det har mindre att göra med Sveriges agerande, avslutar Claes Levinsson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

1 timme sedan
För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

1 timme sedan
Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.