Bättre minne när de är yngre. Arkivbild.
Bättre minne när de är yngre. Arkivbild. - Foto: TT

Studie: Injektion från yngre kan ge bättre minne

Kan hemligheten till en yngre, friskare hjärna finnas i hjärnvätskan?Det tror forskare som i en gemensam internationell studie testat att injicera äldre möss med hjärnvätska från yngre möss, rapporterar Vetenskapsradion.


I studien upptäcktes att de 18 månader gamla möss som fick en injektion från tio veckor gamla möss fick dubbelt så bra minne jämfört med tidigare.

"Det är en överraskande stor förbättring och en fördubbling av minnesfunktionen", säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi vid Sahlgrenska akademin och en av forskarna i studien, till Vetenskapsradion.

Nu hoppas forskarna att upptäckten kan leda till nya behandlingar mot till exempel demens och andra skador hos åldrande hjärnor.

Runt hjärnan och i olika hålrum i hjärnan finns vätska som skyddar hjärnan för stötar men i vätskan finns också en hel del ämnen som kan nå och påverka hjärnans nervceller.

När forskarna analyserade resultaten lyckades man identifiera de proteiner som finns i hjärnvätskan och som stimulerar tillväxten av myerin, vilket är ett slags fetthöljen runt nervcellsutskotten som gör att nervcellerna kommunicerar med varandra på ett effektivare sätt.

När man åldras blir fetthöljena ofta sämre vilket kan leda till kognitiva problem.

Forskarna hoppas nu att de proteiner man identifierat kan leda till bättre behandlingar mot till exempel demens.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.