Rysk attack Gotland
Gotland har pekats ut som ett högintressant mål för Ryssland. - Foto: Sören Andersson/TT och Mikhail Metzel/TT

Så kan Ryssland försöka inta Gotland: “Trojanska hästar”

Inte sällan har Gotland pekats ut som ett högintressant mål för rysk militär. Överste Magnus Frykvall, chef över öns försvar, tror att om Ryssland tar sig in på Gotland kan det ske med krigslist.


Den 24 februari invaderade ryska trupper Ukraina och säkerhetsläget i Europa har därefter förändrats drastiskt. 

Detta har även lett till att det pågår en ständig diskussion kring hotbilden mot Sverige, och Gotlands strategiska läge har gjort att försvarsfrågan just nu är högaktuell på ön. 

Översten om Gotlands utsatta läge: Låg risk för väpnat anfall

Överste Magnus Frykvall är nytillträdd chef för Gotlands regemente P18 med ansvar för att bygga upp det militära försvaret av den strategiska ön i Östersjön, och han är väl medveten om öns utsatta position i Östersjön. 

Till Expressen säger han att man har identifierat att det finns ett behov av ökad militär kapacitet på Gotland, men att risken för ett traditionellt väpnat anfall mot ön just nu är låg. Detta då Rysslands resurser är insatta i Ukraina. 

"Putin är beredd att ta till militära maktmedel"

Frykvall menar däremot att ett det finns ett ryskt hot som inte bör underskattas. 

– Ryssland och Putin är beredd att ta till militära maktmedel för att nå politiska mål. Han har vid ett flertal tillfällen påtalat att han anser att de gamla sovjetiska gränserna är någon form av intresseområde för Ryssland och där ingår Baltikum.

I det scenariot som Frykvall beskriver för tidningen ingår ett ryskt anfall mot Baltikum där man tar Gotland och besätter med luftvärnsrobotar och sjömålsrobotar.  

– Man skulle då kunna stänga av andra aktörer från att nyttja södra Östersjön.

Översten om ryskt hot mot Gotland: "Trojanska hästar"

Frykvall tror inte på någon jätteattack mot ön nära i tiden, utan snarare att det kommer komma smygande – likt när ryssarna intog Krim med grönklädda soldater utan nationsbeteckningar. 

Han ser även att Ryssland skulle kunna ta till mer avancerad krigslist för att på så sätt överraska det svenska försvaret. 

– Man skulle kunna tänka sig andra hot, typ trojanska hästar. Ett skepp i nödhamn som innehåller soldater, säger Frykvall till Expressen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!