En studie på storrökande kvinnor ska rädda liv. Arkivbild.
En studie på storrökande kvinnor ska rädda liv. Arkivbild. - Foto: TT

Ny studie ska upptäcka lungcancer tidigt

Region Stockholm blir först i landet med en pilotstudie för att upptäcka lungcancer på ett tidigt stadium. Genom att screena 1 000 storrökande kvinnor hoppas man kunna upptäcka lungcancer tidigt och snabbt sätta in behandling.


Under två år kommer kvinnorna undersökas med datortomografi. Anledningen till att studien utförs på kvinnor är för att det har visat sig att det är lättare att upptäcka lungcancer på kvinnor.

"Att man tidigt upptäcker lungcancer och snabbt kan sätta in behandling är helt avgörande för om man överlever. Syftet med projektet är att visa att det praktiskt går att genomföra lungcancerscreening i riskgrupper", skriver KD Stockholm i ett pressmeddelande.

Det är hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm som fattat beslutet om pilotprojektet, efter en skrivelse från Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet.

Studien genomförs av forskare vid Karolinska Institutet, upptagningsområde är Södersjukhuset.

TT
Senaste nytt

Polisen i Osby rapporterar om brand

Röda siffror på Wall Street

1 timme sedan
De ledande indexen på New York-börs levererade tunga minussiffror efter att tisdagens handel avlutats. Räntefrossa var en av förklaringarna.

Expert om ny SAS-plan: Bolaget kan räddas

1 timme sedan
SAS nya plan framåt kan rädda det krisande flygbolaget, enligt analytikern Jacob Pedersen. Det kommer naturligtvis att ta SAS genom processen, säger han. Samtidigt överraskas han av att bolaget inte har lyckas få in 9,5 miljarder i nytt kapital.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En person blev påkörd vid övergångsställe.", skriver polisen på sin hemsida.

Permobil-bunden kund kunde inte komma ut ur Coop: "Man är ju kund som alla andra"

1 timme sedan
På en Coop-butik i Västerås kan inte rullstolsbundna, människor med permobiler och barnvagnar ta sig ut utan personalens hjälp.

Minst 20 döda i bussolycka i Italien

1 timme sedan
Minst 20 personer, inklusive två barn, har omkommit sedan en buss fallit från en bro i Venedig i Italien på tisdagskvällen, uppger en talesperson för staden.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.