Insight täcks mer och mer av rött damm. Så här såg landaren ut i ett collage skapad av flera olika bilder från 2018. Nu ser Insight betydligt dammigare ut. Arkivbild.
Insight täcks mer och mer av rött damm. Så här såg landaren ut i ett collage skapad av flera olika bilder från 2018. Nu ser Insight betydligt dammigare ut. Arkivbild. - Foto: TT

Marslandaren Insight dammar igen

Marsdamm ställer till problem för Insight, som befinner sig på den röda planeten. Solpanelerna kan inte längre producera tillräckligt med energi, så landaren kommer snart att gå i graven.


Fakta: Mars

Mars är, från solen räknat, vårt solsystems fjärde planet. I storlek är den näst minst, bara Merkurius är mindre. Ändå rymmer Mars solsystemets i särklass högsta berg – med 27 000 meter är vulkanen Olympus Mons som tre Mount Everest staplade på varandra.

Ett Mars-år är 687 jord-dygn, alltså nästan lika långt som två år på jorden. Dygnet på Mars kallas för sol, uttalas "såll", och är lite längre än vårt jord-dygn.

Planeten är ogästvänlig; medeltemperaturen är minus 62 grader Celsius, och atmosfären innehåller 96 procent koldioxid men bara drygt 0,1 procent syre.

Insight står för "Interior exploration using seismic investigations" och tanken med projektet var att främst undersöka "marsbävningar" för att lära sig mer om marsskorpan, manteln och kärnan.

Källa: Nationalencyklopedin, Nasa

Insight vecklade ut sin fallskärm och landade på den röda planeten den 26:e november 2018, och har sedan dess bland annat studerat vädret, borrat i ytan för att mäta värmeflöden och framför allt upptäckt 1 300 marsbävningar, vilket har lett till nya kunskaper om planetens inre och historia.

Med tiden har damm lagt sig på Insights solpaneler, så pass att tillräckligt med energi inte längre kan produceras.

Rengjordes – med smuts

Landaren har varit i gång längre än väntat. Nasa har också lyckats damma av panelerna något, genom att använda fordonets robotarm för att ta upp tyngre damm från ytan och lägga på panelerna. När det sedan har blåst på planeten har detta hjälpt till att ta bort partiklarna.

— Att rengöra med smuts fungerade faktiskt, säger projektledaren Kathya Zamora Garcia i ett videoklipp.

Men lösningen ledde bara till extra tid och situationen har fortsatt att försämras. Under en Marsdag 2018 producerade panelerna 5 000 wattimmar, en siffra som nu är nere i 500.

— Mot slutet av sommaren 2022 väntar vi oss att vi stänger av seismografen, vi har inte tillräckligt med energi för att driva den, säger Kathya Zamora Garcia vid en presskonferens.

Några sista bilder

Därefter hoppas Nasa att någon gång per dag kunna ta bilder med Insights kamera, som drar betydligt mindre ström. Men mot slutet av året räknar den amerikanska rymdstyrelsen med att inte ens det kommer att gå, så Insight kommer då att lämnas till sitt öde – att samla damm.

— Vi vet att det kommer. Men när vi för första gången inte kommer att höra från landaren när vi förväntar oss det kommer det att kännas tufft, säger Elizabeth Barrett, som ansvarat för instrumenten på Insight, i videoklippet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.