Söndag 26 Jun
Stockholm

Sju barn levde isolerade på svensk gård: "Hemliga sällskap"

Sju barn har levt avskärmade från samhället på en gård i Halland.
Sju barn har levt avskärmade från samhället på en gård i Halland. Foto: Tore Meek/NTB/TT och Hasse Holmberg/TT

Totalt sju barn, från en och samma släkt, har levt isolerade från samhället på en gård i Halland – utan kontakt med skola eller vården. Nu är flera av barnen spårlöst försvunna, visar en granskning av DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är på en släktgård i Halland, strax utanför ett mindre samhälle, som ett syskonpar med familjer huserar i vad som beskrivs som ett generationsboende. 

Men familjernas levnadsförhållanden utmärker sig och väcker frågetecken hos svenska myndigheter. De sju barnen som bor på gården beskrivs av socialtjänsten som att de lever ett "isolerat liv", rapporterar DN.

Barnen på släktgården i Halland var avskärmade

Det visar sig nämligen att de sju barnen levt i stort sett helt avskärmade från samhället under flera år: de har varken registrerats hos skolförvaltningen eller besökt sjuk- eller tandvård. 

Faktum är att ett av barnen, enligt DN, har fötts på gården och inte ens blivit folkbokförd – trots att hon nu är två år gammal. 

”Det finns inga bevis på att flickebarnet finns, utifrån att ingen har sett henne”, skriver socialtjänsten om flickan, rapporterar tidningen.

Pappan beskrivs som religiöst övertygad

En ledande figur på släktgården är en man som är pappa till fyra av barnen. Han beskrivs av DN, som tagit del av videoklipp på mannen, som religiöst övertygad. I klippen ifråga ses han läsa utdrag ur både bibeln, koranen och den svenska lagboken.

Han framför också kritik mot socialtjänsten, och uppger att ”hemliga sällskap vill utplåna tro från människors tanke och medvetenhet”.

– Dessa krafter har som regel inte folkets bästa på sin agenda utan de har sina egna intressen och sina sällskaps intressen, säger han bland annat, enligt DN.

En familj är spårlöst försvunnen

Flera orosanmälningar kring förhållandena på gården i Halland ska ha nått svenska myndigheter, och till slut inleder socialtjänsten en större insats för att reda ut vad som pågår bland de boende på gården.

Till slut tar man beslut om att tre av mannens fyra barn ska omhändertas under LVU. Men så blir inte fallet. När insatsstyrkan anländer till gården i mars i år är nämligen mannen och hans familj är spårlöst försvunna.

Socialtjänsten har efter detta anmält föräldrarna för "egenmäktighet med barn" – en utredning som lades ner eftersom de inte tagit barnen från ett familjehem, utan sitt eget hem.

– Man kan betrakta det som en lucka i lagen, säger kammaråklagare Eva Lotta Swahn till DN.

Var mannen och hans familj befinner sig är okänt, medan hans syster och hennes familj fortsatt ska bo kvar på gården.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.