USA:s president Joe Biden under ett evenemang i Rosenträdgården vid Vita huset i tisdags.
USA:s president Joe Biden under ett evenemang i Rosenträdgården vid Vita huset i tisdags. - Foto: TT

Biden lovar USA:s skydd under Nato-ansökan

USA:s president Joe Biden välkomnar Sveriges statsminister och Finlands president till Washington och utlovar amerikanskt stöd och skydd under Nato-processen.


Under torsdagen kommer Magdalena Andersson och Sauli Niinistö att tillsammans besöka Biden i Vita huset.

"Jag ser fram emot att välkomna Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson till Washington i morgon så att vi kan fortsätta diskutera deras ansökningar till Nato samt europeisk säkerhet", säger Biden i ett uttalande.

Biden hoppas på att "snabbt" kunna få med Finland och Sverige i försvarsalliansen. Han lovar USA:s stöd och skydd för de två nordiska länderna under ansökningsprocessen:

"USA kommer att arbeta tillsammans med Finland och Sverige för fortsatt vaksamhet vad gäller alla hot mot vår gemensamma säkerhet, och avskräcka och bemöta aggression eller hot om aggression", heter det vidare i uttalandet på Vita husets sajt.

Turkiets tvekan när det gäller det svenska och finländska Nato-medlemskapet kan försena ländernas ansökningsprocess. Finlands president betonade USA:s löfte vid en presskonferens i Sverige på onsdagen.

— Vi har ett löfte från USA om allt möjligt stöd, det gäller även ansökningsprocessen, sade Niinistö.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.