Över 300 fall av salmonellasmitta har rapporterats med koppling till Kinder-choklad från chokladtillverkaren Ferrero.
Över 300 fall av salmonellasmitta har rapporterats med koppling till Kinder-choklad från chokladtillverkaren Ferrero. - Foto: TT

Fler salmonellafall kopplas till populär choklad

Salmonellautbrottet kopplat till Kinderägg-choklad som sålts i flera länder växer. Nu rapporteras om över 300 fall, varav majoriteten är barn, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.


I början av april larmade Kinder-tillverkaren Ferrero om ett salmonellautbrott kopplat till deras produkter från den belgiska fabriken, då 125 personer i olika länder, bland annat Sverige, misstänktes ha smittats med bakterien. Fabriken tvingades att stänga den 8 april, och i slutet av månaden återkallades ännu fler Kinderägg-produkter, enligt svenska Livsmedelsverket.

Sedan dess har utbrottet vuxit och nu har 266 personer konstaterats salmonellasmittade och ytterligare 58 fall har sannolikt koppling till utbrottet, enligt ett pressmeddelande från ECDC. Majoriteten av de drabbade länderna ligger i Europa men det har även konstaterats fall i Kanada och USA.

86,3 procent av alla drabbade är under tio år, drygt 40 procent av dem har tvingats till sjukhusvård. Inga dödsfall har rapporterats.

Enligt smittskyddsmyndigheten finns det också åtta personer som smittats med salmonella där man inte hittat någon koppling till den belgiska fabriken, vilket gör att det kan finnas en annan smittokälla.

Produkterna som återkallats av tillverkaren Ferrero är:

Kinder surprise 20 gram och Kinder surprise 20 gram i trepack med bäst före-datum mellan 26 juni 2022 och 7 oktober 2022.

Kinder mini-ägg med bäst före-datum 21 augusti 2022.

Kinder surprise maxi 100 gram med bäst före-datum 20 april 2022 och 21 augusti 2022.

Kinder schokobons med bäst före-datum mellan 25 maj 2022 och 19 augusti 2022.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.