Systembolaget sänker med jämna mellanrum sina priser.
Systembolaget sänker med jämna mellanrum sina priser. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Jessica Gow/TT

Så får du reda på de dolda prissänkningarna på Systembolaget

Systembolaget har, med sitt monopol på alkoholförsäljning, aldrig några "rea"-skyltar eller rabatter. Men faktum är att det finns en hel rad produkter som faktiskt är prissänkta – utan att du vet om det. Så här får du reda på vilka det är.


Systembolaget är, som bekant för de allra flesta, inte en butik som kommer att flagga med röda rabattskyltar eller annonsera när en vara, av något skäl, plötsligt blir billigare.

Men det betyder inte att Systembolagets produkter inte svajar i pris, för det finns faktiskt prisnedsatta varor i butikerna. 

Hur sätter Systembolaget sina priser?

Priset för en vara på Systembolaget avgörs av fyra faktorer: moms, alkoholskatt, Systembolagets eget påslag (som ska täcka företagets omkostnader), samt det pris leverantören sätter.

Medan momsen, skatten och påslaget regleras av tydliga föreskrifter på högre nivå är det leverantörerna själva som sätter sina priser och detta sker två gånger per år. Läs mer om när priserna på Systembolaget justeras här.

Foto: Marko Säävälä/TT

Detta innebär att leverantörerna, om de sänker sina priser, också sänker priset på sina varor hos Systembolaget och det kan till exempel ske om man har ett överlager: produkten har inte sålt lika bra som man trott, helt enkelt.

Så får du veta vilka drycker som blivit billigare

Men hur vet man då vilka drycker som blivit billigare på Systembolaget? Jo, du kan enkelt hålla koll på hur priset förändras på en vara via sajten Vinbörsen.se som kartlägger just prisjusteringarna på samtliga produkter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera till sjukhus efter gasexplosion

Stora problem hos Skatteverket – därför kan du inte deklarera

Sugen på att deklarera? Tyvärr får du vänta lite till.

Här är morgonens nyheter 19 mars

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

1 timme sedan
E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.