Stockholm

Så får du reda på de dolda prissänkningarna på Systembolaget

Systembolaget sänker med jämna mellanrum sina priser.
Systembolaget sänker med jämna mellanrum sina priser. Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Jessica Gow/TT

Systembolaget har, med sitt monopol på alkoholförsäljning, aldrig några "rea"-skyltar eller rabatter. Men faktum är att det finns en hel rad produkter som faktiskt är prissänkta – utan att du vet om det. Så här får du reda på vilka det är.


Läs mer

Systembolaget är, som bekant för de allra flesta, inte en butik som kommer att flagga med röda rabattskyltar eller annonsera när en vara, av något skäl, plötsligt blir billigare.

Men det betyder inte att Systembolagets produkter inte svajar i pris, för det finns faktiskt prisnedsatta varor i butikerna. 

Hur sätter Systembolaget sina priser?

Priset för en vara på Systembolaget avgörs av fyra faktorer: moms, alkoholskatt, Systembolagets eget påslag (som ska täcka företagets omkostnader), samt det pris leverantören sätter.

Medan momsen, skatten och påslaget regleras av tydliga föreskrifter på högre nivå är det leverantörerna själva som sätter sina priser och detta sker två gånger per år. Läs mer om när priserna på Systembolaget justeras här.

Foto: Marko Säävälä/TT

Detta innebär att leverantörerna, om de sänker sina priser, också sänker priset på sina varor hos Systembolaget och det kan till exempel ske om man har ett överlager: produkten har inte sålt lika bra som man trott, helt enkelt.

Så får du veta vilka drycker som blivit billigare

Men hur vet man då vilka drycker som blivit billigare på Systembolaget? Jo, du kan enkelt hålla koll på hur priset förändras på en vara via sajten Vinbörsen.se som kartlägger just prisjusteringarna på samtliga produkter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.