De fem isbrytarna ligger nu vid i Luleå efter avslutad säsong. Ale är fortfarande i beredskap om Finland skulle behöva hjälp. Arkivbild.
De fem isbrytarna ligger nu vid i Luleå efter avslutad säsong. Ale är fortfarande i beredskap om Finland skulle behöva hjälp. Arkivbild. - Foto: TT

Mer jobb för isbrytarna – trots mildare vinter

Sveriges fem isbrytare har haft mer att göra i vinter än föregående vinter, trots mildare väder, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.


Isbrytarna har arbetat i Bottenviken och Norra Kvarken, ovanligt nog inte längre söderut än Örnsköldsvik. Isen har inte varit så utbredd men däremot väldigt koncentrerad. Med tjock is i norr och flera blåsiga perioder har det varit fullt upp.

"När Bottenviken blev helt frusen så kom en storm och pressade isen mot Finland. Det blev som ett pansarband av is längst hela finska kusten", säger Anders Dahl, isbrytarchef på Sjöfartsverket, i pressmeddelandet.

Antalet insatser landade på 694 den här säsongen, jämfört med 630 säsongen innan.

"När det blåser mycket så ställer det högre krav på oss. Vi behöver vara på fler ställen och ha högre beredskap", säger Anders Dahl.

Sammanlagt var isbrytarna ute på hjälpuppdrag i över 67 dygn under säsongen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.