Måndag 27 Jun
Stockholm

Turister vågar inte besöka Gotland: "Livsfarligt"

Turister vågar inte besöka Gotland
Det är främst de amerikanska turisterna som uteblir. Foto: Stella Pictures och Mikhail Metzel/TT

Kryssningsfartyg till Visby fylls inte på grund av rädda turister. Enligt bolaget CMP beror det på att de är tror att Östersjöområdet inte är säkert till följd av kriget i Ukraina.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den här veckan väntas åtta kryssningsfartyg komma till Visby, och om de varit fulla hade det inneburit runt 16 000 kryssningsturister. Men så är inte fallet, rapporterar Sveriges Radio. Istället väntas drygt 5 000 besökare.

Enligt bolaget CMP, som ansvarar för kryssningskajen, beror det på att många turister inte vill besöka Östersjöområdet sedan Vladimir Putin inledde Rysslands krig mot Ukraina.

Amerikanska kryssningsturister nobbar Gotland: "Livsfarligt"

Det är främst de amerikanska turisterna som uteblir. 

– Det är inte fullt på båtarna, speciellt inte de amerikanska rederierna. De har svårt att fylla båtarna i Östersjön på grund av det geopolitiska läget just nu med Rysslands invasion av Ukraina, berättar Henrik Nehro Alhqvist, som jobbar på CMP, till SR, och fortsätter: 

– Den amerikanska marknaden är relativt inskränkt, ursäkta uttrycket. De tror att hela Östersjöområdet är livsfarligt på grund av kriget i Ukraina. Men om man ser på de europeiska rederierna, deras passagerare kommer ofta från Europa och de har en annan insyn i Östersjön så där finns det ingen rädsla. De tycker inte att det är läskigt, säger han till Sveriges Radio

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.