Ölen hotad
Brist på glasflaskor hotar ölen och läsken i Sverige. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT och Lars Pehrson/SvD/TT

Ölen i Sverige hotad – brist på miljontals glasflaskor

Brist på glasflaskor hotar ölen och läsken i Sverige. Detta då bryggerier i Skandinavien kommer att sakna miljontals glasflaskor i år, till följd av bland annat kriget i Ukraina.


Förra veckan varnade tyska bryggerier om den akuta flaskbristen. Bryggerier i Sverige märkte av att det var brist på flaskor redan under pandemin, men bristen har förvärrats i samband med att kriget i Ukraina bröt ut, uppger flera bryggerier för Ekot. 

Flaskbrist hotar ölen i Sverige 

Bryggerier i Skandinavien kommer att sakna miljontals glasflaskor i år på grund av flaskbrist.

– Vår bedömning är att vi skulle kunna leverera 35-40 miljoner fler flaskor. Det är baserat på den efterfrågan som vi har från våra kunder i Skandinavien, säger Bo Nilsson, vd på Ardagh Glass, Nordens enda tillverkare av förpackningsglas. 

Några orsaker till den stigande flaskbristen är att all flaskproduktion i Ukraina har stannat av. Dessutom har europeiska bryggerier slutat köpa glasflaskor från Ryssland och istället har man nu vänt blickarna mot flasktillverkare inom EU, rapporterar Ekot.  

"Vi kan inte öka någon kapacitet"

Bo Nilsson säger att Ardagh Glass inte kan möta upp den stora efterfrågan på 35-40 miljoner glasflaskor som efterfrågas av bryggerierna i Skandinavien det här året.

– Vi är ju en processindustri och vi producerar ju 365 dagar per år, så vi kan helt enkelt inte öka någon kapacitet kortsiktigt utan det är långa ledtider i en processindustri att utöka kapacitet, så vi har inga möjligheter i nuläget. 

Spendrups bryggeri har märkt av flaskbristen, likt andra bryggerier. 

– Vi kan inte lägga några långa ordrar egentligen, utan vi löser det här vecka för vecka, men än så länge har det gått väldigt bra med den lösningen. Så vi ser inga direkta problem i närtid, säger Rose-Marie Hertzman på Spendrups till Ekot

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.