Knölvalen som strandat utanför Segerstads fyr på sydöstra Öland flyttas. Arkivbild.
Knölvalen som strandat utanför Segerstads fyr på sydöstra Öland flyttas. Arkivbild. - Foto: TT

Historisk knölval och tumlare undersökta

62 döda sälar, tumlare och valar undersöktes i fjol av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Bland dem fanns en knölval från Östersjön och en liten tumlare som hittades väster om Öland – två mycket ovanliga händelser.


"Båda dessa händelser är historiska, något som inte hör till vanligheterna", säger Jasmine Stavenow, marinbiolog på SVA, på myndighetens hemsida.

Det är första gången som en knölval hittats död i Östersjön, och så gott som alla tumlare som undersöks av SVA är från syd- eller västkusten.

"Det är mycket troligt att Ölandstumlaren i stället härstammar från den akut hotade Östersjöpopulationen av tumlare, och därför är den särskilt viktig att samla in prover och data ifrån", säger Jasmine Stavenow.

Även fyndet av en nordlig näbbval som hittats vid Skärhamn på Västkusten betraktas av SVA som mycket anmärkningsvärt.

Det är rapporter från allmänheten om döda, marina däggdjur som gjort undersökningarna möjliga. Hos djur med okänd dödsorsak visade sig de vanligaste dödsorsakerna vara sjukdom eller att de tagits som bifångst.

SVA undersöker tumlare, andra valdjur och sälar i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet, som en del i övervakningen av djurens hälsa.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.