Tisdag 28 Jun
Stockholm

Historisk knölval och tumlare undersökta

Knölvalen som strandat utanför Segerstads fyr på sydöstra Öland flyttas. Arkivbild.
Knölvalen som strandat utanför Segerstads fyr på sydöstra Öland flyttas. Arkivbild. Foto: TT

62 döda sälar, tumlare och valar undersöktes i fjol av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Bland dem fanns en knölval från Östersjön och en liten tumlare som hittades väster om Öland – två mycket ovanliga händelser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

"Båda dessa händelser är historiska, något som inte hör till vanligheterna", säger Jasmine Stavenow, marinbiolog på SVA, på myndighetens hemsida.

Det är första gången som en knölval hittats död i Östersjön, och så gott som alla tumlare som undersöks av SVA är från syd- eller västkusten.

"Det är mycket troligt att Ölandstumlaren i stället härstammar från den akut hotade Östersjöpopulationen av tumlare, och därför är den särskilt viktig att samla in prover och data ifrån", säger Jasmine Stavenow.

Även fyndet av en nordlig näbbval som hittats vid Skärhamn på Västkusten betraktas av SVA som mycket anmärkningsvärt.

Det är rapporter från allmänheten om döda, marina däggdjur som gjort undersökningarna möjliga. Hos djur med okänd dödsorsak visade sig de vanligaste dödsorsakerna vara sjukdom eller att de tagits som bifångst.

SVA undersöker tumlare, andra valdjur och sälar i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet, som en del i övervakningen av djurens hälsa.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.