Flaggor utanför Natohögkvarteret i Bryssel. Arkivbild.
Flaggor utanför Natohögkvarteret i Bryssel. Arkivbild. - Foto: TT

General: Inget behov av Natostyrkor i Sverige

Markstyrkor från USA kommer troligtvis inte att skickas till Finland och Sverige bara för att länderna går med i försvarsalliansen Nato. Den säger den amerikanske armégeneralen Christopher Cavoli.


Däremot bedömer han att antalet övningar i regionen kommer att öka.

Cavoli, befälhavare för USA:s armé i Europa och Afrika, tar i juli över som Natos högste befälhavare i Europa. Han svarade på torsdagen på frågor i USA:s senat med anledning av utnämningen.

Cavoli säger att det ökade militära fokuset fortsatt kommer att ligga på Östeuropa – där medlemsländerna är mer oroliga för potentiell rysk aggression och eventuell spridning av Ukrainakriget.

— Natostyrkornas tyngdpunkt har flyttats österut, säger Cavoli i USA:s senat.

— Beroende på hur konflikten utvecklas kan vi behöva fortsätta med det ett tag.

Cavoli tillfrågades om den amerikanska militära närvaron i Europa, som har vuxit från färre än 80 000 man till cirka 102 000 sedan Rysslands upptrappning som ledde fram till invasionen.

Han säger att ökningen inte har några kopplingar till Finlands och Sveriges Natoansökningar. Cavoli noterar att USA redan har starka militära band med båda länderna, och att det i framtiden sannolikt kommer att bli fler gemensamma övningar och andra engagemang.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.