Många resenärer får vänta väldigt länge för att komma igenom säkerhetskontrollen på Arlanda. Arkivbild.
Många resenärer får vänta väldigt länge för att komma igenom säkerhetskontrollen på Arlanda. Arkivbild. - Foto: TT

Branschen kräver lösning på Arlandas kökaos

Personalbristen i säkerhetskontrollen på Arlanda orsakar extremt långa köer och situationen riskerar att bli ännu värre.Branschorganisationen Transportföretagen vill se en lösning omgående och har begärt ett möte med justitieministern, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Swedavia har varnat för att sommaren kommer att bli ansträngd på Arlanda då köerna till säkerhetskontrollen redan är långa och väntan orimligt lång för att komma igenom till sin gate. I takt med att resetrycket ökar igen efter pandemin är det bland annat många säkerhetstjänster som ska tillsättas.

Men den som ska jobba med exempelvis säkerhetskontroller av passagerare måste prövas av Säkerhetspolisen (Säpo) och väntetiden för det har periodvis mer än fördubblats.

Branschorganisationen Transportföretagen kräver nu att något görs. Därför har man, enligt radion, begärt ett möte med justitieminister Morgan Johansson (S) för att samtala om vad som kan göras för att stävja situationen.

— Om man inte får in fler snabbare, så kommer det att bli en väldigt bekymmersam sommar på Arlanda, säger Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen, till Ekot.

Hård konkurrens

Avarn Security, som sköter säkerheten på Arlanda, uppger i ett pressmeddelande från den 20 maj att man jobbar intensivt med att rekrytera personal, men att det är hård konkurrens om de sökande. Man menar även att säkerhetsprövningarna tar "på tok för lång tid" och att läget riskerar att förvärras, skriver Lena Johansson, regionchef på bolaget.

Ett förslag från Transportföretagen är att få tillbaka flera personer som nyligen har lämnat sina jobb och som redan är säkerhetsprövade.

— Där menar vi till exempel att säkerhetsskyddslagen ger möjlighet att använda viss flexibilitet utan att för den sakens skull göra avkall på säkerhetsprövningen så klart, säger Kämpfe, till radion.

Transportföretagen har ännu inte fått svar på sin förfrågan, men justitieministern låter hälsa via sin pressekreterare att brevet "studeras just nu", enligt Ekot.

Hård kritik från M

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, kallar situationen för haveri och riktar skarp kritik mot regeringen.

Han säger till radion att han vill att det skjuts till extraresurser till Säpo. Dels för att kunna ta in mer personal som exempelvis pensionerade personer, dels för att kunna ha personal som jobbar kvällar, helger och kanske nätter för att snabba på handläggningstiden med säkerhetsprövningarna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.