Surr och kli under midsommarnatten är mer regel än undantag. Men det finns faktiskt sätt att undvika myggen i sommar. Anders Lindström är entomolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt och har full koll på mygg i Sverige. Men att förutspå hur mycket mygg det blir i sommar går inte.
– Det beror på hur sommarens väder blir, säger han.

Däremot verkar det inte vara någon risk för en större invasion av mygg tidigt under sommaren.
– Myggen verkar inte ha en jättebra säsong, så rimligen borde det vara ganska lite mygg allra först, säger Anders Lindström.
Alla produkter håller inte vad de lovar
Men myggen kläcks i flera omgångar – och kraftigt regn kan göra att de kläcks bara någon vecka senare. De flesta myggen, de vi oftast stöter på under sommaren i Sverige, är de som kläcks ute i diken eller i pölar av smält- och regnvatten.
Alltså: Ju regnigare sommar, desto fler mygg.
– Varmt och fuktigt är perfekt för mygg. En varm och lagom torr sommar ger lagom med mygg, säger Lindström.
Sedan finns det mygg som kläcks i sjöar och andra permanenta vatten. Dem blir man inte kvitt, oavsett väderlek.

För den som vill slippa myggen finns det ett enormt utbud av produkter, som alla lovar en sommar utan myggbett – från klassiska spiraler till tunga maskiner för tiotusentals kronor, som enligt marknadsföringen ska rensa tusentals kvadratmeter på mygg.
Men några sådana löften går inte att hålla enligt Anders Lindström.
Experten: "Som bekämpning fungerar det inte"
Lindström har själv en myggfälla av dyrare modell.
– De som köper sådana bor i områden med galet mycket mygg. Så även om du fångar 10 000–20 000 mygg, finns det fortfarande mygg kvar, berättar han.
– Sen kan det finnas psykologisk tillfredsställelse att det är en påse full med döda mygg. Men som bekämpning fungerar det inte. Det finns inga studier som pekar på det.

Alla fällor lever kanske inte upp till sina löften, men de fångar trots allt mygg. Däremot tycker Lindström att man bör hålla sig undan produkter som uppger att de stöter bort myggor med hjälp av ljud.
– Det tror jag inte fungerar, säger Anders Lindström.
Myggmedel som rollas, sprejas eller gnids in på huden fungerar bra. Men allra bäst är ett klassiskt knep: Att klä sig så att man inte blottar huden. Sedan beror det helt på hur känslig man är. Alla reagerar olika och i värsta fall kan man behöva hålla sig inomhus.
– När det redan är mycket mygg i luften finns det inte så mycket att göra.