Enligt åklagaren ligger en utländsk organisation bakom härvan. Arkivbild.
Enligt åklagaren ligger en utländsk organisation bakom härvan. Arkivbild. - Foto: TT

Fem inför rätta för stort momsbedrägeri

Fyra män och en kvinna står inför rätta i Halmstads tingsrätt misstänkta för att ha lurat staten på 158 miljoner kronor genom ett storskaligt momsbedrägeri, rapporterar Hallandsposten.


Bolaget omsatte ingenting i flera år, tills i juni 2020, då den nu åtalade kvinnan köpte företaget. I september samma år redovisade företaget plötsligt en "momspliktig försäljning” på närmare nio miljoner kronor.

Summorna i bolaget ökade snabbt och i december deklarerade företaget inköp av varor från annat EU-land för 241 miljoner kronor.

Skatteverket fattade misstankar och inledde en utredning. Den visade att ett polskt företag ska ha fakturerat bolaget för 38 000 mobiltelefoner och över 40 000 trådlösa hörlurar. Men inget styrker att några produkter levererats till företaget.

Upplägget ska ha gått ut på att lura momssytemet, enligt åklagaren.

— Sannolikt finns det en utländsk organisation bakom. Man ser att det finns kontakter i Förenade Arabemiraten, i Turkiet, i Polen och Nederländerna, säger vice chefsåklagare Lars Lithner vid ekobrottskammaren i Göteborg till tidningen.

Kvinnan och hennes man åtalas för grovt skattebrott och grovt näringspenningtvättbrott.

Även parets advokat åtalas för att ha låtit bolaget använda hans konton för in- och utbetalningar. Ytterligare en man som arbetat på ett logistikcenter åtalas för medhjälp genom att framställa falska handlingar.

Dessutom sitter en norsk man häktad i målet, som åklagaren menar har en position högre upp i organisationen bakom upplägget.

Samtliga åtalade nekar till brott. Rättegången fortsätter nästa vecka.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.