Tullverket varnar för smuggelhundar
Antalet smuggelhundar har ökat kraftigt det senaste året. - Foto: Johan Nilsson/TT och Tullverket/TT

Tullverkets varning – köp inte smuggelhundar: "Kan få fängelse"

Antalet smuggelhundar har ökat kraftigt det senaste året. Nu slår Tullverket larm, och uppmanar folk att inte köpa hundarna från valpfabriker som trycks in i trånga utrymmen och smugglas till Sverige.


Under pandemin ville ovanligt många köpa hund, samtidigt som svenska hunduppfödare inte kan möta den ökade efterfrågan. Det har gjort att man ser en kraftig ökning på antalet hundar som istället smugglas till Sverige, rapporterar Aftonbladet. 

Under förra året stoppade Tullverket 523 hundar. Det är en kraftig ökning från 2019 då totalt 210 hundar stoppades. 

Antalet hundar som smugglas till Sverige ökar – föds upp i valpfabriker

Tullverket, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket går nu ut och varnar om den illegala djurhandeln. 

Ofta kommer hundarna från så kallade “valpfabriker” i Polen, Bulgarien, Rumänien, Balkanområdet och Litauen. De göms i mycket trånga utrymmen och när Tullverket hittar dem är de i dåligt skick. 

– De ligger i sin egen avföring, deras päls är tovig, de har inte fått mat och vatten på länge och de är utmattade. Sättet de transporteras på, i trånga, trånga utrymmen, utgör ett lidande för hundarna, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, till Aftonbladet. 

Tullverkets varning: Organiserade ligor tjänar pengar på smuggelhundar

Han menar att enda sättet att få stopp på den illegala djurhandeln är att ingen köper hundarna som smugglas hit. 

Enligt Tullverket rör det sig om allt från ideella föreningar och enskilda individer till organiserade kriminella ligor som även smugglar narkotika. 

– De organiserade ligorna har märkt att man kan tjäna stora pengar på det här. Man tar hit hundarna för en billig peng och man säljer dem för en stor peng, förklarar Jonas Karlsson. 

Brottsligt att köpa en smugglad hund

Jonas Karlsson förklarar att det är brottsligt att köpa en hund som smugglats in i Sverige. Det kan till och med innebära fängelsestraff. 

– Man kan bli dömd och straffad för olovlig befattning med smuggelgods, som det heter. Att man borde haft vetskap om att hunden är införd på ett olagligt sätt. Det kan man få fängelse för, säger Jonas Karlsson till tidningen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!