Svenska banker är inte förbereda för en kontanthantering vid en kris där elen skulle försvinna.
Svenska banker är inte förbereda för en kontanthantering vid en kris där elen skulle försvinna. - Foto: Johan Nilsson/TT och Martina Holmberg/TT

Dålig beredskap för kontanthantering – om elen slås ut: "Sårbara"

Svenska banker är inte förberedda för en kontanthantering vid en kris där elen skulle försvinna. Beredskapen har blivit bättre, men ännu finns problem.
– Skulle elen slås ut är vi extremt sårbara, menar professorn Niklas Arvidsson.


På en pressträff om Riksbankens stabilitetsrapport i veckan sa Stefan Ingves att sedan Ryssland invaderade Ukraina så har det varit enskilda dagar när kontantuttagen har ökat med upp till 100 procent. 

Riksbankschefen: Kontantuttagen ökar med 100 procent

Riksbankens chef Stefan Ingves framhävde även att det måste finnas en ”logistisk beredskap” hos bankerna för att hantera kontantuttag, rapporterar SVT. 

– Det här innebär att bankerna bör fundera igenom hur man hanterar manuell service. Och då menar jag manuell service inte enbart bankomater, för om elen är borta fungerar inte bankomaterna heller. 

"Skulle elen slås ut är vi extremt sårbara"

Niklas Arvidsson, professor i industriell ekonomi och organisation på KTH, menar att infrastrukturen för kontanthantering har förbättras i samband med en ny lag som trädde i kraft 2020. Men vid en kris kan fortfarande problem uppstå. 

– Skulle elen slås ut är vi extremt sårbara, det gäller inte bara bankomater utan även kort, Swish och alla typer av betaltjänster. Försvinner elen skulle vi i princip vara beroende av de kontanter som finns ute hos allmänheten, och det är inte speciellt mycket. Slår man ut det handlar det kanske om 3 000-5 000 kronor per person, förklarar han för SVT. 

Om elen slås ut i Sverige – så ska du tänka

Mycket tyder på att efterfrågan på kontanter har ökat, delvis på grund av pandemin men även kriget i Ukraina. Så här kan privatpersoner förbereda sig inför en eventuell kris. 

– Se till att ha tillgång till många olika betaltjänster, det går att ha kontanter hemma. Se till att ha olika typer av betaltjänster. Det ökar möjligheterna om någon tjänst ligger nere, rapporterar SVT

El
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!